Lokalne vesti

Homoseksualni odnosi svakodnevno u ženskom zatvoru?

Zloupotreba neuropsihijatrijske terapije, homoseksualni odnosi i poneko vređanje zatvorenica od strane komandira jesu svakodnevica žena koje služe kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac za žene.

„Nikada do sada u ovoj ustanovi nije bio toliko veliki broj osuđenica koje služe kaznu kod nas, niti povratnica. Ono što je svakako zabrinjavajuće je i to što sve veći broj žena dolazi da služi kaznu zbog ubistva. Broj je u konstantnom porastu od 2008. godine“ kaže za Telegraf.rs upravnica zatvora Anka Gogić Mitić.

U zatvoru se trenutno nalazi 238 zatvorenica, a broj je dostizao i 260. Najstarija zatvorenica ima 79 godina, najmlađa 19 godina, a među njima je i pet stranih državljanki, jedna koja je nepokretna i jedna HIV pozitivna žena.

U Kazeno-popravni zavod stižu po raznim osnovama, od lakših do najtežih krivičnih dela. Nakon razgovora s psiholozima, pedagozima i specijalnim pedagozima, donosi  se program postupanja i odlučuje se gde će one biti smeštene – u zatvoreno, poluotvoreno ili otvoreno odeljenje, kao i da li će biti radno angažovane.

„Svaka zatvorenica ima prava na rad i odmor. Za rad dobija novčanu naknadu od tačno 20 odsto najnižeg srpskog dohotka. Stalno se organizuju kursevi i trudimo se da ih osposobimo za rad“ priča Mitićeva.

U tu svrhu mesec dana pre nego što neka zatvorenica treba da napusti zatvor zaposleni iz Nacionalne službe za zapošljavanje dolaze i osposobljavaju ih za samostalno traženje posla.

Drogiranja nema, ali se dešava da žene koje uzimaju neuropsihijatrijsku terapiju to ponekad zloupotrebe.

„Dešava se da zatvorenice ne uzmu odmah terapuju koju dobijaju, nego tablete čuvaju, pa onda uzmu prekomernu dozu odjednom ili je daju nekoj drugoj osuđenici“ kaže naša sagovornica.

Prijava o zlostavljanju takođe ima. Dešava se da se zatvorenice žale jedna na drugu, ali i na komandire.

„Skoro sam rešavala jedan slučaj kada nije bilo u pitanju fizičko zlostavljanje, već neadekvatno ponašanje komandirke prema zatvorenicama. Ona se nekulturno ophodila prema njima i upotrebljavala je nekulturne reči, te sam je zbog toga drastično kaznila“ dodaje Mitić.

Prijava za seksualno uznemiravanje takođe nema, ali homoseksualni odnosi nisu zabranjeni.

„Mi to ne branimo, ali se suočavamo s gnevom, buntom i ogorčenošću drugih zatvorenica koje gledaju dve žene u istom krevetu. Tada mi delujemo kao neka vrsta medijatora i razgovaramo i s jednima i s drugima“ objašnjava ona.

Zatvorenice nose civilno odelo – suknje, pantalone, bermude… Primetno je da ima i bogatih i siromašnih, što se najbolje vidi po uplatama njihovih porodica na račun. Dešava se i to da neka osuđenica potroši tokom jednog meseca celu prosečnu srpsku platu od 36.000 dinara u zatvoru, ali ima i onih koje nemaju nijednu uplatu godinama.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend