Lokalne vesti

I dalje povećane vrednosti mangana u Kostolcu

Prema analizama vode koje su rađene u toku prošle nedelje od strane Zavoda za javno zdravlje Požarevac utvrđene su i dalje povećane vrednosti mangana u kostolačkom vodovodu.

Dozvoljena gornja granica za mangan u vodi za piće po Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće je 0,05 mg/l, dok su dobijene vrednosti u toku prošle nedelje u kostolačkom vodovodu iznosile 0,2 mg/l kaže dr Zorica Rogožarski, specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Požarevac i dodaje da mangan u ovim koncentracijama nema negativan zdravstveni značaj.

Dozvoljene koncentracije mangana u mineralnim vodama je 0,5 mg/l.

„Da bi se ispoštovao Zakon o vodama i Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće i izključio svaki eventualni rizik po zdravlje potrošača zbog eventualnih naglih skokova koncentracije mangana, JKP Vodovod i kanalizacije i lokalna samouprava moraju hitno da rade na sprovođenju potrebnih tehničkih i tehnoloških postupaka u cilju smanjenja vrednosti mangana u zakonske okvire" navodi Rogožarski.

Voda se kontinurano dezinfikuje i mikrobiloški je ispravna, tako da nepostoji epidemiološki rizik od zaraznih bolesti po zdravlje ljudi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend