Lokalne vesti

I krompir nam je sada luksuz

U Požarevcu, po svemu sudeći, više nema sirotinjske hrane. Voće i povrće imaju znatno veće cene nego lane u isto vreme.

Čak je i krompir, najčešći obrok među siromašnima, ovog leta skuplji nego pre 12 meseci.

Cene povrća su porasle za 20 do 50 odsto, a kod voća je razlika i duplo veća.

Posebno su velike razlike u cenama voća. Kilogram bresaka je od 50 do 120 dinara, a lane su se prodavale za 20 do najviše 100 dinara. Lubenice su zadržale cenu u odnosu na prošli jul kada je za kilogram ovog povrća bilo potrebno izdvojiti oko 20 dinara.

Najveći skok zabeležen je kod paradajza. Ovog leta je skoro duplo skuplji, kilogram je od 60 do 90 dinara. Prošlog jula njegova najveća cena bila je 60 dinara, a nudio se i po 20 dinara.

Ni krompir, čija je cena u evropskim zemljama ove godine prilično niska, nije povoljan u Srbiji. Za kilogram na tezgama valja odvojiti od 30 do 60 dinara. Proizvođači se žale da je dobar deo ponude ovog povrća na tržištu zauzeo inostrani.

S druge strane, velike količine domaćeg krompira ostale su u trapovima, pa su na kraju i bačene, jer su počele da trule.

Od novembra prošle do maja ove godine naša zemlja uvezla je oko 3.500 tona merkantilnog krompira, kao i 2.379 tona pomfrita, i nešto manje od 4.300 tona semenskog krompira.

U Asocijaciji Plodova Srbije kažu da domaće proizvođače tek očekuju problemi, jer su kod nas carine ukinute, pa će cela Evropa sada pokušati da svoj krompir plasira na naše tržište. Kako kaže, u takvoj situaciji, naši proizvođači ne mogu da se mere sa inostranstvom.

Zato i strahuje da će domaći krompiraši bukvalno biti počišćeni sa tržišta.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend