Lokalne vesti

I pored otpora javnosti „staklena kutija“ ostaje

Potvrđeno je urbanističko rešenje za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju galerije „Milene Pavlović Barilli“ i pored otpora dela stručne javnosti koja je ukazivala da se radi o lošem projektu kojim je poništena želja Milenine majke Danice Pavlović, da ambijent gde je odrastala njena ćerka ostane autentičan.

Urbanistički projekat je izradio „Centar za planiranje urbanog razvoja – CEP“ iz Beograda, po ceni nešto nižoj od 4 miliona dinara.

Projekat je dva puta bio na javnom uvidu i u oba navrata izazvao vrlo negativne reakcije u javnosti. Sama rešenja u projektu još u početku su upoređivana su sa „čirom na nosu“ jer ni na koji način ne oslikavaju duh porodice Pavlović, ne uklapaju sa arhitekturom u ulici u kojoj se galerija nalazi i predviđaju sadržaje koji su nedopustivi. To se pre svega odnosi na izgled novih objekta u staklu, ali mogućnost da se u galeriji nađe vinski podrum sa pićem i jelima, kao i restoran na krovnoj bašti nove zgrade galerije.

Ideja je o restoranu na krovnoj bašti i vinskom podrumu je kasnije izbačena iz projekta, ali je zadržana mogućnost da javno bude izloženo čak 400 dela Milene Pavlović Barili. Tome se usprotivila nekadašnja upravnica galerije Jelica Milojković koja je istakla da samo 180 Mileninih dela može da bude izloženo i da je pitanje šta bi se postiglo ukoliko bi se izložili svi crteži i radovi umetnice na jednom mestu.

U projektu je posebno spornim ocenjeno rešenje novog objekta izložbenog prostora u obliku staklene kutije, ali i postojanje rampe  kojom bi se posetioci kao na traci kretali između umetničkih dela Milene Pavlović Barili, što nije u skladu sa konceptom izložbenih prostora i muzeja.

Na jednoj od ranijih konferencija za novinare, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je rekao kako ništa sporno ne vidi u rekonstrukciji galerije. On je tada, iako projekat još nije dobio odobrenje Odeljenja za urbanizam, rekao da je završen i da se grad očekuje da Ministarstvo turizma podrži  projekat izdvajanjem sredstava za njegovu realizaciju.  Naveo je i da mu nije jasno zbog čega se diže tolika buka oko galerije i da je najvažnije što će većina dela umetnice biti dostupna posetiocima.  

Za sada nije jasno kada bi projekat trebalo da se realizuje. Prema projektu CEP-a, to bi trebalo da se uradi u tri faze.

Prva predviđa izgradnju izložbenog prostora za stalnu postavku Mileninih crteža i slika. Objekat je projektovan kao staklena kutija visine 12 metara u čijoj unutrašnjosti su od poda do plafona postavljeni panoi za kačenje slika između kojih vodi rampa odnosno put kroz gotovo tri nivoa galerije.

Rampa je nagiba do 8% tako da se njome mogu kretati hendikepirane osobe kao i osobe sa decom u kolicima. U prizemlju galerije ispod rampe nalazi se depo za slike i crteže koji nisu u stalnoj postavci.

Na krovu galerije projektovana je krovna bašta kao vidikovac i mesto za poseban susret sa Milenom ’… najlepše je nebo iz mog dvorišta…’“, stoji u projektu.

U drugoj fazi bi trebalo da se sruši privremeni objekat sadašnje galerije izgrađen početkom šezdesetih i na tom mestu izgradi novi objekat koji se sastoji od podruma, prizemlja i potkrovlja.

U prizemlju dela objekta uz ulicu Voje Dulića predviđena je galerija tematskih izložbi, sa relativno čestim promenama.

U delu objekta koji je u dvorištu, u prizemlju je projektovan „otvoreni amfiteatar za muzičke recitale đaka muzičke škole iz Požarevca (a, može i pesničke resitale i svašta još)“.

Poslednja, treća faza rekonstrukcije predviđa radove na adaptaciji i rekonstrukciji stare kuće. Projektom je predviđeno da se u prizemlju poruše svi postojeći pregradni zidovi i izgrade nove prostorije, suvenirnica, Milenina spomen soba ispred koje je predviđen predprostor u vidu male galerije Mileninog dečijih crteža i fotografija njenog ujaka.

 

PROJEKAT POGLEDAJTE OVDE

 Zanimljivo je da za galeriju postoji projekat Dragana Drndarevića iz 2005.godine, ali i da se samo pre dve godine na konkursu za idejno rešenje rekonstrukcije i dogradnje galerije insistiralo na tome da se rešenja prate likovne i stilske karakteristikama autentične rodne kuće Milene Pavlović Barili.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • a sa desne strane kiosk sa pljeskavicama…stvarno su ga uklopili, za medalju. Oni su ga uklapali sa renoviranom zgradom eps-a, a ne sa izgledom fasada prema ulici.

%d bloggers like this:
Send this to a friend