Lokalne vesti

Inspekcija kontroliše rad bolnica u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi zbog smrti bebe

Ministarstvo zdravlja poslalo je inspekciju u opšte bolnice u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu prilikom porođaja Džesike Floranović, koja tvrdi da su lekari krivi što je rodila mrtvo dete i postavila pitanje zašto joj telo bebe nije predato.

Inicijativu su podneli Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11.

Ove tri organizacije pozivaju se na video-snimak, koji je objavljen na internetu, gde se vidi da je direktor bolnice roditeljima rekao da se mrtvorođeno dete tretira kao fetus i da će se sa telom postupiti u skladu sa Pravilnikom o postupanju sa medicinskim otpadom.

 „Obrazloženje rukovodioca bolnice da se mrtvorođeno dete ne može predati roditeljima radi sahranjivanja neprofesionalno je i problematično na mnogo nivoa, sa stanovišta domaćih propisa, a posebno imajući u vidu atmosferu straha i zabrinutosti roditelja zbog slučaja nestalih beba u Srbiji“, navodi se u saopštenju triju nevladinih organizacija.

Džesika Floranović porodila se 27. decembra u Opštoj bolnici u Petrovcu na Mlavi i rodila je mrtvu bebu. Beba je poslata u Požarevac na obdukciju, a sporni video snimak koji kruži internetom nastao je u Požarevačkoj bolnici.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend