Lokalne vesti

Inspekcija rada kao jedina nada

Radnici turske fabrike tekstila "Kajzen" u Smederevu koji su otpušteni zbog objavljivanja fotografija snimljenih tokom štrajka na "Fejsbuku" - čime su, kako tvrdi poslodavac, odali službenu tajnu - podneli su prijave Inspekciji rada, koja je za 21. maj najavila posetu ovoj firmi.

Zato oni koji su dosad strahovali i krili identitet, sada javno svedoče o razlozima otkaza i nehumanim uslovima rada.

– Smetale su im slike na društvenoj mreži, a kada sam odbio da potpišem sporazumni raskid ugovora o radu, tvrdili su da sam počinio krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine. Na kraju su mi naložili da pokupim stvari i više ne dolazim na posao. Rešenje još nisam dobio – kaže Srđan Cicmil, koji je radio kao kontrolor u finalnoj inspekciji kvaliteta.

Andrea Radojković, majka troje dece, tvrdi da je poslata na ulicu samo zato što je na „Fejsbuk“ „okačila“ snimak radnika koji posle obustave rada napuštaju fabriku.

Ali otpušteni radnici sada progovaraju i o lošim uslovima u „Kajzenu“…

– Radi se po deset, 12, pa i više sati dnevno. Kada smo se žalili na umor, kažu: „Dajte im bombone“! Tokom leta, na plus 40, žene padaju u nesvest, a zimi se smrzavamo, jer nam zbog „vizuelnog efekta“ koji ostavljamo na gazde u Turskoj, za koje je obezbeđen video-nadzor, nije dozvoljeno da unesemo džempere. Inače, za 280 radnica su obezbeđena samo dva toaleta – nabraja Dragana Nevenkić, samohrana majka dvoje dece.

Kaže i da su bile izložene mobingu, pa su mnoge koleginice – zbog šefovskog lupanja rukom o sto ili bacanja papira u lice zaposlenih – bile primorane da piju tablete za smirenje.

– Norme su nerealno visoke i fizički je nemoguće da budu ispunjene, a pritom se insistira na kvalitetu. Umesto traženih od 200 do 250 komada odeće, realno je da sa proizvodnih traka siđe najviše 180 artikala – precizira doskorašnji linijski kontrolor Tamara Stanojević.

Povodom najnovije obustave rada se, inače, oglasio i menadžment „Kazjena“, koji u saopštenju ističe da je štrajk bio bez osnova, da nije organizovan u skladu sa zakonom, pa nije bilo mogućnosti da se odgovori na zahteve zaposlenih.

– Posredi je nesporazum u pogledu vremena isplate za rad u režimu preraspodele radnog vremena, a ne za prekovremeni rad. Taj poseban režim je regulisan Zakonom o radu, i čim smo dobili priliku da to objasnimo ljudima, problema više nije bilo. Sve obaveze po osnovu preraspodele radnog vremena smo ispunili u potpunosti i na vreme – navedeno je u obraćanju poslodavca iz Turske, uz konstataciju da, uprkos ugrožavanju ispunjavanja obaveza prema internacionalnim klijentima, te velikoj šteti nanetoj finansijama i reputaciji „Kajzena“, firma nikada ne kasni sa isplatama radnicima.

Direktor Hatiza Sakiroglu na kraju tvrdi da ima izuzetno poštovanje za 350 zaposlenih, sa kojima će nastaviti da radi na održanju i proširivanju svoje investicije u Srbiji.

S obzirom na to da ništa nije saopšteno o otpuštanju radnika, očigledno je da i Turci čekaju 21. maj.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend