Lokalne vesti

Instant plaćanje mobilnim telefonom uskoro i u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će građani uskoro moći u svakoj prodavnici da instant plaćaju putem očitavanja kju-ar (QR) koda na deklaraciji mobilnim telefonom.

Na ovaj način bi trgovci odmah dobijali novac za prodatu robu, umesto da čekaju po nekoliko dana, što se inače dešava ukoliko se transakcija obavlja platnim karticama.

Zvaničnici NBS tvrde da ovaj način plaćanja omogućava lakšu kontrolu troškova i da su uspostavljena pravila za sigurnost ovog sistema bezgotovinskog plaćanja.

Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019-2024. godine predviđa, između ostalog, duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankrastva u zemlji.
Izmene Zakona o trgovini koji počinje da se primenjuje od 31. januara predviđa da svi proizvodi u maloprodaji moraju da imaju bar-kod ili QR kod, što je do sada bila samo mogućnost.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend