Lokalne vesti

Istraživanje o neradnoj nedelji: Kakva su mišljenja kupaca o kupovini vikendom?

Radna grupa u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je formirana pre mesec dana sa zadatkom da sagleda sve aspekte eventualne odluke o zabrani rada nedeljom u maloprodajnim objektima, završila je preliminarno istraživanje

Ocenjeno je da bi to negativno uticalo na gradski turizam, a mišljenja kupaca su podeljena pišu Novosti.

„Stavovi potrošača koje smo dobili preko organizacija koje se bave zaštitom njihovih prava pokazuju da blagu većinu imaju oni koji ne podržavaju neradnu nedelju“ kaže Željko Rakić, član Radne grupe i načelnik Odeljenja za trgovinu u Ministarstvu.

„Detaljno istraživanje njihovih stavova ćemo tek raditi, a oni koji se protive naveli su da bi ih ova promena onemogućila da tog dana obavljaju nabavku robe, što, inače, ne mogu da čine ostalim danima zbog posla i obaveza.“

Ističe i da su u sektoru turizma ukazali da turisti obično dolaze vikendom, a gradski turizam je sada trend i da se ne sme gubiti iz vida važnost kupovine kao turističkog doživljaja.

„Poznat nam je stav sindikata u Srbiji, ali potrebna su i druga mišljenja“ kaže Rakić i dodaje „Sledeći korak Ministarstva i Radne grupe je da uradimo sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila doneta preko kolena.“

Što se tiče prakse u EU, navodi da je u Nemačkoj zabranjen rad nedeljom, a da je u Mađarskoj to učinjeno 2015. godine. U Francuskoj maloprodajni objekti mogu biti otvoreni 12 nedelja godišnje, a u Španiji se situacija razlikuje od regiona do regiona. Rakić dodaje da je zakonom ostavljena mogućnost našim lokalnim samoupravama da urede tu oblast, ali da to niko do sada nije iskoristio.

Ministarstvo trgovine juče je saopštilo da eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora da bude pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država.

Rakić napominje da su u Hrvatskoj dva puta pokušali da uvedu neradnu nedelju, ali im to nije uspelo, jer je odluka oborena na Ustavnom sudu. Ocenjeno je kao diskriminacija, jer pojedini objekti, kao što su apoteke i benzinske pumpe, moraju da rade.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend