Lokalne vesti

Izdavanje novih dozvola u saobraćaju

Građani za izdavanje novih vozačkih i saobraćajnih dozvola u Požarevcu čekaju oko dve nedelje. Taj period će uskoro biti skraćen na 7 do 10 dana, kaže Miroslav Isaković iz Policijske uprave.

Novim pravilnikom predviđeno je izdavanje probne vozačke dozvole, a ustanovljene su i nove kategorije vozila koje se do sada nisu nalažila u klasifikaciji, kao što je četvorocikl.

Trenutno postoji 17 različitih vrsta vozačkih dozvola koje se izdaju.

Recimo, imamo novu kategoriju četvorocikla koja ranije nije postojali u našim propisima.Razvrtstani su na lake i teške četvorocikle.  Postoji posebna kategorija vozačke dozvole za tu vrstu  vozila. Ranije smo za četvorocikle koja nisu bili kategorisani , izdavali dozvole kao za traktore ili putnička vozila što svakako nije odgovaralo pravom stanju".

Novina je i i izdavanje probne vozačke dozvole, kaže Isaković koji je šef Odseka za upravne poslove u Policijskoj upravi Požarevac.  Ova dozvola se izdaje licima koja sa navršenih 17 godina polože ispit za upravljanje vozilima B kategorije.

Ona ima neka ograničenja, pa tako lice koje je poseduje može da upravlja vozilom pod uslovom da se pored njega naalzi lice koje već ima važeću B kategoriju. Ograničeno je i vreme upravljanja, odnosno ova lica ne smeju  da upravljaju vozilom u intervalu od 23 do 5 sati.  Nije dozvoljen ni promil alkohola u krvi, a vozila kojima upravljaju lica sa probnom dozvolom moraju imati oznaku „P".

Rok za zamenu starih vozačkih dozvola je 12. decembar 2014.godine. Isaković ističe da nema potrebe za stvaranjem gužvi u prostorijama za izadavanje ovih dokumenata.  

Cena izdavanja vozačke dozvole je  1.450 dinara, dok su trošovi izdavanja dokumenata za vozilo 3.600 dinara. Od toga, 2.000 dinara koštaju registarske tablice koje se menjaju na sedam godina, 1.200 dinara treba izdvojiti za saobraćajnu dozvolu i 400 dinara za nalepnicu.

Podsetimo,  izdavanje novih dozvola i registarskih tablica više se ne obavlja  u ulici Đure Đakovića b.b, već  u sedištu Policijske uprave u Drinskoj 2.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend