Lokalne vesti

Izložba “Anđeo – anđelu” u Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici

U Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici, 15. maja, otvorena je izložba slika pod nazivom “Anđeo - anđelu” autora Desanke Stanojević, iz Požarevca.

Direktor Zavičajnog muzeja Homolja Saša Ilić, je istakao da mu je izuzetno drago što će narednih mesec dana ova izložba krasiti Zavičajni muzej u Žagubici.

U ime Udruženja “ULUH”, prisutnim gostima obratila se Marija Aleksić, diplomirani slikar, koja je i otvorila ovu izložbu.

“Dela kojima nam se autorka izložbe predstavlja nastala su u periodu od 2013. do 2018. godine u okviru ciklusa „Na krilima“. U stilu magičnog realizma Desanka vešto prepliće elemente fantastike sa stvarnošću, poistovećujući se na taj način sa njom i čineći celinu zasnovanu na objektivnom odnosu. Кombinovanjem slikarskog umeća i velike maštovitosti ova umetnica na svojstven način uvodi glavnog lika na svojim delima, svog unuka, u svet bajki, imaginacije i čudesa u kom se sve želje i nadanja ostvaruju i gde nema mesta nesreći i konfliktu. Prividno narativne kompozicije iskazuju subjektivno viđenje ličnog okruženja. Glavni ikonografski motivi na slikama su dečije i životinjske figure, kao i anđeosko krilo koje stoji kao lajtmotiv provejavajući skoro na svakoj slici. Simbolizam krila ispoljava se u različitim oblicima, a svi se svode na uopšteni pojam duhovne lakoće i uspinjanja sa zemlje u nebo. Obeležje su božanskog i svega onoga što mu se preobražajem može približiti: anđeli i ljudska duša, kod Dese prikazana kroz dečju nevinost i poverenje”, istakla je Marija Aleksić.

Mnogobrojnim gostima obratila se autorka izložbe koja se zahvalila posetiocima, prijateljima i organizatorima izložbe.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend