Lokalne vesti

Izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja lokalnim samoupravama 75% od saobraćajnih kazni

Lokalne samouprave će dobijati 75 odsto novca, umesto sadašnjih 30, od svakog naplaćenog saobraćajnog prekršaja na njihovom području, a budžetu Srbije bi pripalo 25 odsto. To stoji u predlogu MUP Srbije, po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja koji je u izradi.

Ovaj predlog naišao je na opšte odobravanje svih učesnika drugog stručnog seminara “Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja” kojeg je na Kopaoniku organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije uz saradnju sa MUP Srbije.

– Radi se o značajnim sredstvima .Lokalnim samoupravama je po ovom osnovu pripalo u 2018. oko 12,3 miliona evra – kaže direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Jasmina Milošević – Da bi unapredili bezbednost, smanjili broj nastradalih potrebno je da svi i državni organi i lokalna samouprava daju puni doprinos. Jedan od ciljeva ovog seminara na kome učestvuje 330 predstavnika lokalnih samouprava je da kroz razmenu iskustava dođemo do najboljih rešenja.

Iako novca ima dovoljno za brojne projekte (po zakonu ova sredstva mogu da se troše samo radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja), mali broj lokalnih samouprava uspeva da ih potroši, tek oko 36 odsto.

– U martu je formirana Stručna grupa za izradu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije i naš predlog je bio nova preraspodela sredstava kako bi lokal dobio što više. Predlog je i da se donese Pravilnik o korišćenju tih sredstava na osnovu koga bi Agencija odobravala projekte lokalnih samouprava – pojašnjava Nebojša Arsov načelnik MUP Srbije. – Predlog je i da se neutrošena sredstva vraćaju u budžet Republike Srbije jer bi to nateralo opštine i gradove da se više potrude. Od tih 75 odsto koliko bi dobijale lokalne samouprave bi morale da utroše 30 odsto na poboljšanje infrastrukture.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend