Lokalne vesti

Javni interes u informisanju: Da svi mogu malo da štrpnu?

Grad Požarevac raspisao je konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Ove godine grad je povećao novčani iznos kojim sufinansira projekte na 5.130.000 dinara, što je, recimo, i dalje manje od Žagubice i Petrovca na Mlavi (po 6 miliona dinara) koje raspolažu sa skromnim lokalnim budžetima u odnosu na Požarevac.

Dok su većini u lokalnih samouprava u Braničevskom okrugu konkursi objavljeni već početkom godine, Požarevcu je bilo potrebno više od pet meseci da uputi poziv medijima.

Odlukom gradskog veća od 10.maja iz gradskog budžeta je za sufinansiranje projekata određeno 5.130.000 dinara, što je uvećanje za oko 1,7 miliona dinara u odnosu na prošlu godinu.

U odnosu na budžet lokalne samouprave koji u 2019.godini iznosi blizu 5,9 milijardi dinara, novac koji Požarevac ove godine izdvaja za javni interes u informisanju, više je nego skroman.

Ovo se ogleda i u tome što je propisano da najniži iznos koji može da se odobri po projektu bude 100.000 dinara, a najviši tek 500.000 dinara. Ovaj raspon je identičan kao u 2018.godini kada je sufinansirano čak 16 projekata, a maksimalni odobreni iznos po jednom projektu iznosio svega 340.000 dinara.  

Programski prioriteti su očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika, natalitet,  programi namenjeni deci, unapređenje položaja i ravnopravnosti određenih društvenih grupa,  evropske integracije, zaštita životne sredine, korupcija, siromaštvo, govor mržnje, migrantska kriza,

unapređenje medijske pismenosti i rodna ravnopravnost.

Rok za prijave je 15 dana od objavljivanja konkursa u listu „Reč naroda“, a odluka o raspodeli novca biće doneta najkasnije u roku od 90 dana od zaključenja konkursa.

Upućen je poziv novinarskim i medijskim udruženjima koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa da predlože članove konkursne komisije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend