Lokalne vesti

Kad već ne može da se potroši…

Skupština Požarevca usvojila je danas drugi rebalans budžeta za ovu godinu. Pred odbornicima je bilo i izvršenje budžeta u prvih devet meseci. U budžetu je 2,3 milijarde dinara koje nisu potrošene prethodnih godina, a zaključno sa septembrom potrošeno je manje od polovine budžeta koji je težak skoro 50 miliona evra. Pored ozbiljnih kritika opozicije, na skupštini je bilo i takvih predloga da se realizacija poboljša dovođenjem nekih estradnih zvezda.

Budžet Požarevca je uvećan najviše po osnovu tekućih prihoda koji su viši od očekivanih za 31 milion i uvećanja prihoda od naknade za eksploataciju mineralnih sirovina za 30 miliona dinara.

Rebalansom se odustalo od nekih projekta, a dodati su novi. Tako je iz plana izbačena izgradnja prve faze severnog kišnog kolektora, a ubačeni su novi radovi na izgradnji južnog sliva kišne kanalizacije.

Odustalo se i od zamene nešto manje od jednog kilometra starog azbestno-cementnog cevovoda u nekoliko ulica, a ubačene su nove investicije na širenju fekalne kanalizacije u nekim ulicama.

U rebalansu je ubačeno i povećanje zarada za zaposlene koji prate primaju iz budžeta i to počev od novembra, u iznosu od 8 do 10 odsto u zavisnosti od službe.

Sredstva koja nisu iskorišćena u prethodnim godinama iznose oko 2,3 milijarde dinara.

U prvih devet meseci 2019.godine finansijsko izvršenjeinvesticionih ulaganja u gradu izvršeno na nivou od 36 odsto. Poreski i neporeski prihodi beleže dobru realizaciju i prevazilaze ¾ godišnjeg plana, sa izvršenjem od preko 80 odsto u prva tri kvartala 2019.godine. Ukupni javni rashodi su svega 48 odsto, od toga kapitalna ulaganja 33 odsto. Troškovi roba i usluga su izvršeni sa 59 odsto, a rashodi za zaposlene 74 procenta.

Odobornik Iskoraka Zvonimir Blagojević je rekao da se posle 9 meseci ponovo potvrđuje nemoć vlasti da utroši veći deo novca u budžetu. Ocenio je da je učinak vlasti u ovom mandatu 250 miliona dinara bespovratno uništenih sredstava koje je pojela inflacija.

„Na čelu grada su nekompetentni ljudi koji nikome ne podnose izveštaj o svom radu. Očigledno je da ovo ne funkcioniše. Prvi čovek grada nema ni kapaciteta ni autoriteta da pokrene ljude u službama. Drugi se zadužuju u visini budžeta, a Požarevac  ne može da potroši pare“, rekao je on.

Odbornik SPS-a koja učestvuje u vlasti, Srećko Bosić rekao je da je velika greška napravljena ukidanjem Direkcije za izgradnju i da je to odraz ovakvog izvršenja u budžetu.

„Kao da je Požarevac Lihtenštajn ili Menhetn. Samo beton, asfalt, čelik. Oko 60-70 odsto investicija su trotoari, ivičnjaci i asfaltiranje, a realizacija u poljoprivredi i ruralnom razvoju je 12 odsto“, izjavio je Bosić.

Šef odborničke grupe SNS u skupštini Nebojša Jočić ocenio je da postoji pomak u realizaciji budžeta u odnosu na prethodne godine i da će procenat izvršenja do kraja godine svakako biti veći. Rekao je i da ima prostora za bolji učinak, da je kritika dobra, ali i da je ovoj vlasti pripalo da uradi sve ono što je trebalo da se uradi u prethodnim godinama.

Gradski menadžer Saša Valjarević je najavio završetak investicije u rekonstrukciji Sinđelićeve ulice u narednih 20 dana, a između ostalog je naveo i da je grad pred potpisivanjem ugovora sa deponijom u Lapovu na kojoj bi od naredne godine trebalo da se odlaže komunalni otpad.

Odbornica Davroka Mitrović je predložila da se deo novca koji ove godine ostane neutrošen, preusmeri za koncert Svetlane Ražnatović za Srpsku novu godinu.

„Predlažem da za Srpsku novu godinu dovedemo majku nacije Cecu da nam peva na trgu. Sada će svi reći, ovo je isto kao izgradnja jednog vrtića, ali ako svakako ne možemo da potrošimo ova sredstva, mislim da je najbolje da dovedemo Cecu da se građani provesele“, rekla je ona.    

Zamenik gradonačelnika Saša Pavlović je rekao da već markira investicije za završni račun budžeta i da je vrlo malo onih koje su označene kao nezapočete. On je pročitao nekoliko  investicija u budžetu sa stepenom njihovog trenutnog izvršenja. Rekao je i da fizičko okončanje investicija ne znači automatski da su one i plaćene iz budžeta, što se dešava tek po okončanim situacijama. Rekao je i da je blizu 200 miliona dinara ove godine ostalo samo od okonačnih investicija čije je izvršenje manje koštalo od planiranog.  Pavlović je naveo da je direkcija ukinuta jer je to predviđao zakon, ali i da se ne seća da je za vreme njenog postojanja izvršenje bilo veće. Zaključio je da budžet kada je reč o njegovom planiranju ne kreiraju samo funkcioneri, već i stručne službe.

U današnjoj raspravi su više puta spominjani vrtići. Dok je opozicija i deo SPS-a kritikovao vlast što se vrtići ne grade, predstavnici vladajuće većine su branili ideju refundiranja dela troškova u privatnim vrtićima kao efikasniji način rešavanja nedostatka dovoljnog broja mesta za celodnevni boravak u predškolskoj ustanovi.

Sednici nije prisustvovao gradonačelnik, a ponovo je danas bilo problema sa elektronskim sistemom, zbog čega se glasalo podizanjem ruke.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend