Lokalne vesti

Kakav je izvozni potencijal regiona?

Iako se region kojem pripadaju Braničevski i Podunavski okrug može pohvaliti pozitivnim spoljnotrgovinskim bilansom nekoliko godina unazad, upadljiv je nedostatak velikih firmi koje su nosioci izvoza, kaže predsednica RPK Milica Mitković.

U ukupnom izvozu US Steel učestvuje sa oko 80 odsto, a u čitavom regionu u odnosu na ukupan broj preduzeća tek 1 odsto otpada na velika.

„Velika firma ima kapacitet, količinu, kvalitet i kontinuitet. Male firme kojih ima najviše na našem regionu nemaju izvoznu snagu. Ranije nije bilo tako i naš region je imao suficit. Sada, takođe, imamo suficit, ali ne možemo biti zadovoljni s tim. Ako od 100 odsto izvoza 80 odsto nosi jedna firma, svima je jasno o čemu se radi".

Mitković kaže da Požarevac nema industrijsku zonu, da je stara polumrtva sa objektima koji su uglavnom prodati a nisu u funkciji. Ona dodaje da je potreban dugačak vremenski period da mali privrednik koji je započeo biznis preraste u velikog.

U prošloj godini izvoz regiona iznosio je oko milijardu dolara, a 4/5 otpadalo je na zemlje EU. Od ukupno 2.333 aktivnih preduzeća, registrovano je 14 velikih.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend