Lokalne vesti

Kako da izbegnete gužve na autoputu?

Kako da na autoputevima kroz Srbiju izbegnete gužve i kilometarske kolone?

1. Krećite na put radnim danima, a ne petkom i vikendom

Većina putnika seda u automobil posle završenog radnog vremena u petak, ili za vikend. Zato su tim danima ubedljivo najveće gužve.

2. Izbegavajte 1. i 15. u mesecu

„Tim danima je kritično jer su tada velike smene turista“ kaže Zorica Bilibajkić iz službe za odnose s javnošću Auto-moto saveza.

3. Putujte rano ujutru, ili uveče

Pokušajte da ne budete komotni sa svojim vremenom, za razliku od mnogih koji će se kasnije zaglaviti u kolonama na naplatnim rampama i graničnim prelazima, i krenite rano ujutru, jer je tada manja gužva. I temperatura je prijatnija za vožnju.

4. Birajte sporedne granične prelaze

Tokom leta su zbog tranzita turista i „gastarbajtera“ iz Zapadne Evrope ka Grčkoj i Turskoj najviše na udaru granični prelazi na autoputevima. Zato treba birati sporedne granične prelaze zbog kojih, doduše, morate skrenuti sa autoputa i potrošiti malo više goriva, ali ćete sigurno uštedeti na vremenu.

Primera radi, minule subote popodne se na prelaz iz Hrvatske u Srbiju na autoputu, kod Batrovaca, čekalo više od dva sata, a na sporednom putu, kod Šida, samo 30 minuta. 

Za prelaz iz Mađarske preporučuje se Kelebiju, a trebalo bi zaobići Horgoš, dok je ka Makedoniji najbolje koristiti prelaz Prohor Pčinjski.

5. O gužvama se na vreme informišite preko Interneta ili zvanjem AMSS-a

Situacija se često i brzo menja na prelazima, pa je potrebno ostati u toku.

6. Koristite prelaz Đala

Ako idete prema Mađarskoj, koristite prelaz Đala, koji je namenjen isključivo građanima Srbije i Mađarske, i koji je najbliži Horgošu.

7. Koristite isključenje ka Aleksinačkom rudniku

Svi koji idu prema Grčkoj naplatnu rampu kod Niša mogu vrlo lako da izbegnu ako se isljuče na Aleksinačkom Rudniku i upute se sporednim putem za Niš. Kilometraža je skoro ista, a ide se uporedo sa autoputem.

BONUS SAVET: Snabdejte se vodom i idite u toalet kad god imate prilike

Deluje očigledno, ali većina zaboravi na ove dve sitnice. A kad se uđe u gužvu pred rampom ili carinom onda je kasno, jer se automobil ne može okrenuti ili vratiti u rikverc do prve pumpe. Situacija je posebno nezgodna za žene i devojke, jer nigde nema toaleta, čak ni zaklona.

Čak i kad jenog dana pređete rampu ili granični prelaz, ne znači da ćete na prvoj sledećoj benzinskoj pumpi uspeti da brzo uđete u toalet, jer se i tu formiraju dugački redovi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend