Lokalne vesti

Kako je Požarevac naseo na priču o donaciji igrališta za decu?

Grad Požarevac tužio je Mega Still iz Podgorice, koga zastupa Dragan Miročević. Grad traži povraćaj novca od blizu 700.000 dinara koji je ovom preduzeću avansno uplatio za isporuku mobilijara za dečja igrališta. Mobilijar, navodno vredan 90.000 evra, trebalo je da bude isporučen po ugovoru o donaciji koji je zaključen početkom 2017.godine. To se nikad nije dogodilo, a grad Požarevac je tako stao u red nekoliko lokalnih samouprava koje su poslednjih nekoliko godina nasele na istu prevaru.

Grad Požarevac i preduzeće Mega Still iz Podgorice su 19.januara ove godine zaključili ugovor o donaciji urbanim mobilijara za dečja igrališta čija je vrednost 90.380 evra sa PDV-om u dinarskoj protivvrednosti. Ovim ugovorom, donator se obavezao da u roku od 45 dana isporuči mobilijare Gradu Požarevcu.

Sporni član ugovora predviđao je da se primalac donacije iz zahvalnosti obavezuje da snosi carinske troškove, troškove prevoza, istovara i montaže mobilijara, kao i sve druge zavisne troškove, u ukupnoj vrednosti do 14.000 evra. Istim članom Grad Požarevac se obavezao da avansno uplati 40 odsto ovog iznosa.

Pre zaključenja ugovora Grad Požarevac je dobio ponudu ovog preduzeća u kome se izražava želja da se donira mobilijar za igrališta, uz uslove koji su kasnije navedeni u ugovoru.

U dopisu koje je potpisao vlasnik ove firme Dragan Miročević, navodi se kako su mnogobrojne dosadašnje donacije pečat firme kojim se ponose i poziva na saradnju koja je u prethodnim godinama ostvarena sa svim gradovima Crne Gore, poznatim hotelima, ali i susednim državama.  Posebno se ističe kako su radili u više gradova koji su imali štetu od poplava.

Prema nezvaničnim informacijama, navodno je i delagacija iz Požarevca otišla u Podgoricu kako bi se upoznala sa ponudom.

Nije jasno jasno zašto, ali u gradskoj upravi su odlučili da prihvate donaciju i uslove koji su išli uz nju. U izjašnjenju odeljenja za budžet i finansije, navedeno je i da po pitanju traženja garancije za uplaćen avans Ministarstvo finansija smatra kako nije prikladno od inostranog donatora tražiti garanciju s obzirom na vrednost donacije. Istu ocenu dao je i budžetski inspektor, a dobijena je i saglasnost gradskog veća. Nakon toga zaključen je ugovor, a grad je isplatio iznosu od 696.231,20 dinara.

Mobilijar za igrališta nije isporučen u roku, a u kasnijim prepiskama, isporučilac se, kako saznajemo, navodno pravdao komplikacijama u procedurama.

Kada je nakon nekoliko zvanično upućenih opemena postalo jasno da Miročević nema nameru da isporuči mobilijar, Grad Požarevac je 24.jula preko pravobranilaštva podneo tužbu radi raskida ugovora i povraćaja novca koji je uplatio podgoričkom preduzeću.

Naredno rošište u ovom predmetu pred Privrednim sudom u Požarevcu zakazano je za februar naredne godine.

 

Pretragom vesti na internetu, Boom 93 je došao do podataka da se prvi put sa ovom pričom Dragan Miročević u Srbiji pojavio 2015.godine. U novinskim izveštajima se navodilo ili da su donacije podgoričkog preduzeća realizovane preko Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima ili da je reč o njegovoj ličnoj želji da poklanja mobilijar za decu.

Miročevićeva poseta u svojstvu donatora zabeležena je sredinom 2015.godine u Paraćinu gde je navodno poklonio 4 kompleta opreme i obećavao kako će udvostručiti donaciju.  

U šturim video izveštajima u kojima se više govori o „opštinskoj službenici koja se vrlo lično radovala donaciji“ nego o samoj prirodi ugovora, ne može da se utvrdi da li je Miročević na isti ili sličan način obećanjima izvlačio novac iz ove lokalne samouprave, ali je prikazana montaža delova određenog  mobilijara koji podseća na onaj koji se reklamira preko internet prezentacije drugog Miročevićevog preduzeća „Mega sound“.  Inače, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata Crne Gore, pored Mega Stilla i Mega Sounda, postoji i treće preduzeće koje se u Podgorici vodi na Dragana Miročevića i nosi naziv Omega sound.  

Identični mobilijar za koji se navodi da je obezbeđen preko Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima pojavljuje su i u novinskim izveštajima u Obrenovcu, ali tu se ne spominju ni Miročević, ni Mega still ili neko drugo njegovo preduzeće.  

U martu 2015.godine Miročević se pojavio u Gornjem Milanovcu gde je obećavao sedam dečjih igrališta navodne vrednosti 70.000 evra. On je tada hvalio predsednika opštine i grad kao veoma jak industrijski centar, a odabir Gornjeg Milanovca kao mesta kome će pokloniti mobilijar povezivao sa ličnim razlozima. Navodno, to su bila divna i nezaboravna sećanja o staroj ljubavi sa jednom Milanovčankom.

Prema Ugovoru o donaciji, obaveza opštine Gornji Milanovac bila je plaćanje transporta i montaže mobilijara koje se sastoji od sedam elemenata i prevozi u jednom šleperu po igralištu.

Isporuka je navodno realizovana, ali u roku od godinu dana, s tim što je novac za špediciju donirala firma iz Gornjeg Milanovca, Cif Trade.

Opština koja je prošla na isti način kao Požarevac je Smederevska Palanka gde je Miročević trebalo da donira dve garniture za dečije igralište u samoiskazanoj vrednosti od 20.000 eura! U toj opštini je ugovor predviđao uplatu  od 3.000 evra, na ime avansa za ugovoreni posao. O tome su pisale i Novosti.

Mega Still se 2016.godine pojavljuje u Prijepolju gde nudi 4 garniture u vrednosti od 40.000 evra. Sa lokalnim vlastima se dogovara da „dečji parkovi“ pripadnu vrtićkoj ustanovi. Inače, Prijepolje, kako pišu tamošnji mediji, zauzima posebno mesto u njegovom izboru i kao prvi pogranični grad i susedna, bratska opština.

Boom 93 ranije ove godine kontaktirao predsednika opštine Prijepolje kod koga smo se raspitivali da li je donacija isporučena, ali nismo dobili jasan odgovor. Predsednik je rekao da će raspitati u predškolskoj ustanovi, ali nas nakon toga nije kontaktirao. Uglavnom, novinski izveštaji koji potvrđuju da je ta opština dobila obećani mobilijar ne postoje.

Pored toga što nije jasno kako je vrednovana oprema koju su neke lokalne samouprave dobile, a druge nisu, zvuči neverovatno i izjava Dragana Miročevića iz maja ove godine, objavljena na jednom crnogorskom portalu, kako je celokupna misija njegove kompanije ,,Mega stil“ zasnovana na tome da se makar jednom mesečno nekoj ustanovi ili opštini donira igralište sa svim mobilijarom.

Pored toga što je predstavljen kao donator i preduzetnik, na internetu se kontraverzni  Dragan  Miročević može naći i u ulozi pevača narodne muzike, čestog gosta u folk emisijama srpskih televizija sa numerama poput „Oj djevojče crnogorče“ ili „Dobrodošla moja vilo“. Međutim, u pesmi „Himna vrtića Čarli Čaplin“ on se pojavljuje i kao izvođač muzike za decu.

 

Tekst je deo projekta „Ka Evropi“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u oblasti javnog informisanja za 2017.godinu, a koji realizuje Boom 93.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend