Lokalne vesti

Kako podstaći mlade da ostanu u zemlji?

Kada odlučuju o tome da li će svoj posao i život nastaviti u zemlji ili inostranstvu mladi, ali i oni stariji najpre upoređuju naš i „njihov“ životni standard, ali je na prvom mestu visina zarade koju će odlaskom u inostranstvo i zapošljavanjem ostvariti, a koja je često nekoliko puta veća od one koju mogu da ostvare ukoliko ostanu.

Migracije stanovništva, pre svega u zemlje Zapadne Evrope, su deo svakodnevne realnosti, ali je situacija poslednjih nekoliko godina takva da sve više mladih koji završe fakultet, ali i starijih koji ovde imaju niske zarade, odlučuje da ode u inostranstvo.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u inostranstvo je otišlo 150.000 građana Srbije prosečne starosti 28,7 godina od kojih je svaki peti imao fakultetsku diplomu.

Prema istraživanju o migracijama studenata, koje je sproveo kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Republičkim zavodom za statistiku, trećina studenata planira da nakon završetka školovanja napusti Srbiju kako bi se zaposlila u inostranstvu. Većina studenata ima podršku roditelja za ovu odluku, dok jedan deo računa na pomoć rodbine i prijatelja koji već rade u inostranstvu.

Međutim, situacija je čak i lošija, jer prema podacima OECD-a od 2000. do 2016. godine iz Srbije je ukupno otišlo put inostranstva, a najviše u Nemačku, 416.946 ljudi, a ako ovome dodamo i 35.000 koji su zemlju napustili u 2017. godini onda dolazimo do brojke od 451.346 ljudi. Najveći broj mladih odlazi put Nemačke, a daleko manji broj oko 30.000 je otišao u Austriju. Treće mesto drže Švajcarka i Slovenija, dok je broj mladih koji je otišao u Skandinavske zemlje, a pre svega u Švedsku oko 15.000.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku kaže da se nakon istraživanja došlo do zaključka da postoji potreba za promenom okolnosti koje teraju mlade ljude da odlaze, odnosno povećanje njihove motivacije da ostanu u Srbiji. Ovo se prema njenim rečima može postići stvaranjem povoljnog ambijenta za život, uslovima za ostvarivanje uspešne profesionalne karijere, kao i stvaranjem mogućnosti da mladi mogu pre svega u svojo zemlji da žive od svog rada.

„Mi sada postavljamo kamen temeljac društva budućnosti u kome će buduće generacije živeti u svetu smanjenih razlika i većih mogućnosti za sve i u kome će mladi ne samo odlaziti, već i dolaziti u Srbiju“, zaključila je ministarka.

Kada se stvari postave ovako, predstavljaju ideju koja može da se ostvari, ali  dok se do ovog stepena ne dođe, preovlađivaće odluke mladih da od svog rada ipak žive negde drugde.

U ranijem razgovoru sa sugrađanima, mladi, ali i oni stariji nisu se mnogo razlikovali u mišljenju da li ostati ovde ili otići I sreću potražiti u nekoj od razvijenijih zemalja.

Nakon završetka škole mladi uglavnom sebe vide u inostranstvu, što im i polazi za rukom s obzirom da je požarevački kraj poznat po gastarbajterima, pa skoro svaka porodica ima nekoga u inostranstvu ko je voljan da pomogne mladima da se snađu. Oni stariji, koji nisu uspeli na vreme da odu kažu da mladima treba dati motivaciju da ostanu I rade u svom gradu, ali da nakon brojnih prepreka sa kojima se suočavaju možda je najbolje da bar oni odu i na neki način urade nešto od svog života.

Prema njihovom mišljenu mladima treba pomoći upravo kada završe školu ili fakultet, da svoje znanje iskoriste na najbolji mogući način i da žive od svog rada. Međutim u okolnostima u kojima žive, mladima se zatvaraju gotovo sva vrata i pokazuje da njihovo društvo u stvari ne brine o njima, pa otud I česte odluke da svoje parče hleba potraže u inostranstvu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend