Lokalne vesti

Kako preživeti januar

Januar je po pravilu mesec sa najviše slavlja i praznika, a samim tim i mesec sa najviše izdataka za kućni budžet. Za one koji platu pak primaju početkom meseca on je i najduži, jer ih posle brojnih troškova sledeća plata očekuje tek u februaru.

Za većinu građana pokrivanje troškova tokom januara predstavlja pravi izazov, a kako bi se koliko toliko sačuvao kućni budžet bar do naredne plate, stručnjaci savetuju planiranje troškova i umerenost u kupovini.

Prema statistikama, tokom novogodišnjih i božićnih praznika potroše se i po dve prosečne plate, a najčešće posežemo za čekovima, karticama, pa i pozajmicama.

Požarevljani su po ovom pitanju podeljeni, ali se u jednom najčešće slažu, tokom praznika često dajemo sebi oduška, pa se troši više od zarađenog.

Većina njih kaže da za praznike ne štede i da tada kupuju zaista i više nego što bi trebalo, ali da nakon praznika nastupa period kada se najčešće kupuju samo neophodne namirnice, jer ipak treba izdržati do sledeće plate.

Oni sa tanjim novčanicima, pre svega penzioneri kažu da koliko imaju toliko se protežu, ali za veće praznike uvek mora biti od svega na trpezi.

I oni koji platu primaju dva puta u mesecu, kažu da jedva čekaju drugi deo plate, jer je prvi odavno potrošen.

Pored kartica, sugrađanima su najčešći izvor finansija i čekovi, a kako su nam rekli, dešavalo se da u bankama nije bilo čekova za izdavanje krajem decembra.

Upravo da ne bi došlo do ovakvih situacija, a februarsku platu čekali kao ozeblo sunce, ekonomisti savetuju da se tokom prazničnih dana prave prioriteti, kupuje umereno i da se zarađeni novac ne troši unapred.

Kada se raskiti jelka, prođe praznično uzbuđenje, smanjuje se i kupovina, jer se u prodavnice ide najčešće samo po osnovne namirnice, a zatim čeka plata u februaru.

 

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend