Lokalne vesti

Kako se hrane deca u školi?

Da se deca u školskog uzrasta nezdravo hrane, najbolje svedoči podatak da je u Srbiji oko 17% gojazne dece. Kada su u školi, deca najčešće kupuju peciva iz obližnjih pekara ili prodavnica brze hrane.

Međutim, mogu i da svoju užinu dobiju u školskoj kuhinji.  Direktor osnovne škole ‘’Vuk Karadzić‘’ Radivoje Jakovljević kaže da se u kuhinji ove škole, trude da pripremaju raznovrsnu i kvalitetnu hranu.

Školska užina iznosi 800 dinara mesečno. Odziv je najveći među učenicima nižih razreda. Deca najčešće dobijaju namaze, rol-viršle, “žu-žu“ peciva i sl. Jakovljević ističe da je škola omogućila besplatne obroke za socijalno ugroženu decu.

Nekoliko mališana nam je reklo da je zadovoljno obrocima, ali da bi voleli da bude manje peciva, a više salate i povrća. Kažu i da ponekad kupuju užinu i u kioscima brze hrane u blizini škole, iako su svesni da je to nezdrav obrok.

Roditelji takođe mogu da pripreme zdravu užinu i pošalju detetu. Preterano konzumiranje peciva i slatkiša dovodi do gojaznosti koja kasnije može da dovede do raznih oboljenja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend