Lokalne vesti

Kakva nam je veronauka u školama?

Budući da je crkva odvojena od države – da li je zaista potrebno izučavati veronauku od prvog razreda osnovne do četvrte godine srednje škole i na koji način?

Jedan broj medija navodi da je u državnim školama je, 2. novembra 2001. godine, uredbom Vlade Srbije, uvedena nastava veronauke kao zamena za ćutanje SPC na izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, koju je ponudio Zoran Đinđić. Međutim, ne zna se koliko ima istine u tome.

Protivnici verske nastave mišljenja su da je zato verska nastava u našim školama posledica političke igre, koja je bez nekog posebnog plana i programa ubačena u školski sistem.

Učenici lokalnih škola za Boom 93 rekli su da se u odabiru izbornog predmeta – građansko vaspitanje ili verska nastava, vode time da nastavnici ne upisuju odsutne i ne traže neko posebno znanje. Nesvesno – prihvataju nametnuto, zarad trenutne olakšice u školovanju, ne razmišljajući kako će to uticati na stvaranje kritičkog mišljenja.

Ovim načinom koji je zastupljen u današnjoj nastavi krši se Ustavom zagarantovano pravo na slobodu veroispovesti i slobodu od veroispovesti, budući da je pravoslavno hrišćanstvo jedina opcija koja se nudi u veronauci.

Trebalo bi izučavati istoriju religija – kao nauku o religijama, a ne o jednoj religiji. Uporedo izučavati religije, a ne nametati jedno religijsko mišljenje.

Deca, u nižem uzrastu nisu sposobna da razumeju i kritički da razmišljaju o onome što im se nudi, te im se od prvog razreda osnovne škole nudi mogućnost da samo slušaju bez ikakvog pitanja i preispitivanja nečijih stavova. Nema interakcije koja dovodi do novih saznanja. Dok autoritet škole, odnosno verske nastave, predstavalja stavove o društvenim pitanjima pre nego što su se oni zapitali i informisali i razvili kritičko mišljenje o tim stvarima.

Zato se postavlja pitanje da li onda naša škola prihvata indoktrinaciju??

Ne postoji deskriptivno informisanje kako bi se učenici upoznali sa različitim stavovima u vezi sa teškim društvenim pitanjima i na taj način im se servira kakvo mišljenje da imaju.

Osnovni problem koji se ovde postavlja jeste indoktrinacija u verskoj nastavi i izučavanje samo jedne religije.

Tako postavljene stvari otvaraju vrata netoleranciji i mržnji prema svemu što je različito od ovakvog stava, što dovodi u pitanje etička načela koja su zastupljena i u religiji.

Ako želimo da živimo u savremenom vremenu koje se zasniva na demokratiji i za koju se ljudi širom sveta bore, važno je da edukujemo mlade da i razvijaju kritičkog mišljenje, da se obrazuju, budu tolerantni, i upoznaju sveta oko sebe.

Zato bi bilo dobro naći mogućnost kako bi se izučavale i druge religije sveta, da ukažu na sličnosti i razlike, da bi se razumeli i ostali ljudi, da budu prihvaćeni i da bi se upoznale kulture i njihovi sistemi vrednosti koji su daleko od Srbije, ali iz kojih se može naučiti i unaprediti sopstveno znanje.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend