Lokalne vesti

Kampanja „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“ predstavljena u Požarevcu

Kampanja pod nazivom „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, predstavljena je danas u Požarevcu, sa ciljem da se ukaže na posledice uticaja saobraćaja na životnu sredinu i istakne neophodnost razvoja eko mobilnosti.

Marija Papović, direktorka JKP „Parking servis“ Požarevac je rekla da je cilj ove kampanje da se promovišu drugi održivi vidovi saobraćaja kao što su biciklizam, javni prevoz ili pešačenje.

U sklopu kampanje JKP Parking servis Beograd je Parking servisu Požarevac poklonilo držače za bicikle. Držači su postavljeni u ulici Moše Pijade kod novog kružnog toka u cilju promocije biciklizma i u narednom periodu u planu je da se ovi držači postave i na još nekoliko lokacija u gradu.

„U gradu Požarevcu postoji namera da se u budućnosti ulaže u biciklističke staze, a u narednoj godini u planu je projekat Rent a bike, u okviru kog smo u saradnji sa gradskom upravom predvideli izgradnju više kilometara biciklističkih staza, što smatramo da je potrebno našem gradu, a mi kao parking servis ćemo se pridružiti ovom projektu“, istakla je Papović.

Ona je dodala da grad Požarevac izdvaja značajna sredstva za rekonstrukciju saobraćajnica, a u ovoj i prethodnoj godini rekonstruisani su brojni trotoari kao i Partizanska ulica, Koste Abraševića, Knez Milošev venac, tako da grad radi na promociji povećanja svesti na zaštiti životne sredine. U sklopu novog kružnog toka koji je pušten u saobraćaj pre oko dva meseca izgrađena je i biciklistička staza i upravo zbog toga su novi držači bicikala ovde i postavljeni.

Predsednik Udruženja parkirališta Srbije Radenko Vuković je rekao da je kampanja krenula 2018. godine u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Privrednom komorom Srbije i lokalnim samoupravama koje su iskazale želju da učestvuju u ovakvoj kampanji.

„Udruženje parkirališta Srbije se zalaže za razvoj gradskog prevoza, biciklizma, pešačenja i svega onog što čini da naša sredina bude zdravija za život“, naveo je Vuković.

Kako grad sa geometrijom svojih saobraćajnica nema mogućnosti da se u svim ulicama izgrade biciklističke i pešačke staze, lokalna samouprava je u prethodnom periodu uložila dosta sredstava kako bi omogućilo biciklistima i pešacima da se kreću na bezbedan način.

Prema rečima Dragana Stanojevića, predsednika saveta za bezbednost saobraćaja, predloženo je da se izgrade biciklističke staze pre svega prema nekim od turističkih destinacija u gradu, kao što je Ljubičevo, a i prema destinacijama na kojima stanovnici u velikoj meri koriste bicikl kao prevozno sredstvo, to je pravac Požarevac-Kostolac i prema Zabeli.

Međutim, predložene biciklističke staze bi se nalazile pored puteva koji su u kategoriji državnih puteva i to stvara probleme u realizaciji ovih projekta, ali se grad trudi da ove probleme reši kako bi se izgradnjom staza omogućilo biciklistima da se bezbedno kreću. Što se tiče pešaka, Savet je odvojio sredstva kako bi se uradila rehabilitacija trotoara u određenim ulicama, Porečkoj i Hajduk Veljkovoj, dok se u Dunavskoj ulici radovi na trotoarima privode kraju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend