Lokalne vesti

Kene profitirao i na „Kostolcu“

Radoslav Savatijević Kene (51), nekadašnji član Upravnog odbora EPS, koji je ove godine hapšen dva puta, u maju zbog zloupotrebe u izgradnji puteva oko Požarevca, a zatim prošle nedelje i zbog malverzacija u RB „Kolubara“, kako saznaje „Blic“, nameštanjem iznajmljivanja mehanizacije bavio se i u poslovanju sa Termoelektranom „Kostolac“.

Poslovanje Savatijevićeve firme „Pam-ek", ali i nekoliko drugih privatnih preduzeća sa TE „Kostolac" izvedeno je pod formom kultivacije zemljišta. TE „Kostolac" je, naime, taj posao dodelila preduzeću „Kolubara usluge", ćerki firmi RB „Kolubara", a koja je zatim privatna preduzeća angažovala kao podizvođače, koji su dobili najveći deo ugovorenog novca.

Na taj način je firmama, među kojima je i Savatijević „Pam-ek", na ime angažovanja mehanizacije za rekultivaciju zemljišta isplaćeno 160 miliona dinara.

Izvor „Blica" iz MUP Srbije navodi da je poslovanje TE „Kostolac" proveravano po zahtevu tužilaštva u Požarevcu.

"Utvrđeno je da je u poslovima rekultivacije izvršena zloupotreba, jer je posao dodeljen firmi „Kolubara – usluge" iako ona nije imala potrebnu mehanizaciju. Na taj način, izbegnut je postupak javne nabavke, a posao vredan 200 miliona dinara dodeljen je privatnim podizvođačima, kojima je do momenta kada je policija započela provere isplaćeno 160 miliona dinara" kaže izvor.

On navodi da je rukovodstvo TE „Kostolac" obustavilo posao sa privatnim podizvođačima, čim je policija upala u tu firmu, i započela istragu. Poslovanje ovog privrednog društva, koje je sastavni deo EPS proveravala jeste kriminalistička policija MUP Srbije, a izveštaj, u kome su konstatovane zloupotrebe, dostavljen je tužilaštvu u Požarevcu.

"Predmet je zatim prosleđen Višem tužilaštvu u Beogradu, koje treba da odlučio o eventualnom pokretanju istrage" rekao je izvor "Blica".

Ova istraga bi tako bila treći postupak koji je ove godine pokrenut protiv Savatijevića. U maju je sa saradnicima iz PZP „Beograd" bio osumnjičen za zloupotrebu u izgradnji zaobilaznica oko Požarevca, tešku pet miliona evra, ali mu je ubrzo posle hapšenje na graničnom prelazu sa Bugarskom određen kućni pritvor uz narukvicu.

U pritvoru u kući u Vreocima uhapšen je prošle nedelje kada je počela akcija „Kolubara", u kojoj je 17 uhapšenih osumnjičeno za zloupotrebu tešku 12 miliona evra – Savatijević se sada nalazi u Okružnom zatvoru.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend