Lokalne vesti

Kineska ambasadorka posetila gradilište bloka B3 u Kostolcu

Novopostavljena ambasadorka Narodne republike Kine Čen Bo, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i V.D. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić obišli su radove na izgradnji novog bloka, B3, u Termoelektrani Kostolac B.

Pre obilaska radova u upravi Termoelektrane „Kostolac B“ održan je sastanak gde su izvođači radova upoznali goste sa dinamikom i realizacijom samog projekta. Trenutno se izvode radovi na izgradnji dimljaka za blok B3 kao i radovi na postrojenju za hemijsku pripremu vode.

Čen Bo, ambasadorka Narodne republike Kine rekla da je izgradnja novog bloka u Kostolcu jedan od najvećih projekata u koji se realizuje u saradnji između Kine i Srbije.

„Obe strane pridodaju veliki značaj realizaciji ovog projekta. Mi dobro znamo koliko je značajan ovaj projekat za ekonomski razvoj Srbije. Mi sa ministrom Antićem posvećujemo punu pažnju ovom projektu i ja sam sigurna da Kineska strana i Kineska kompanija učiniti sve kako bi se ovaj projekat izgradnje novog bloka završio“ rekla je Čen Bo.

Milorad Grčić, V.D. generanog direktora EPS-a kazao da je projekat izgradnje novog bloka u strahovitom zaostatku pošto Kineska kompanija CMEC kasni sa radovima oko godinu dana.

„Malo po malo uspevamo da se usaglasimo sa partnerima iz Kine i uspevamo da stvari pokrenemo bržim tokom. Ono što još želim da naglasim da smo danas dobili sedmu gradjevinsku dozvolu . Ova dozvola je najznačajnija zbog toga što je sada moguće da krenu radovi na izgradnju postrojenja gde će biti smešteni kotao, turbina i generator“ istakao Grčić.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić naglasio je da će novi blok u Kostolcu biti jedan od važnih faktora elektro energetske stabilnosti Srbije i jedan od naših najznačajnih proizvodnih objekata.

„Ovaj projekat je predmet naše velike pažnje i mi po ovom pitanju zajednički sa EPS-om, CMEC-om i Kineskom ambasadom pratimo sve njegove faze. U ovom projektu smo se suočili sa dosta problema, naši Kineski partneri su imali određena kašnjenja u startu, ali sada zajedničkim snagama činimo maksimalne napore da se ta kašnjenja nadoknade“ kazao je Antić.

Novi blok “Kostolac B3”, snage 350 megavata, najveća je investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle skoro tri decenije. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije. Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE “Kostolac B” je 715,6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3 snage 350 MW – 613 miliona dolara.

Ukupno 85 odsto novca za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS. Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend