Lokalne vesti

„Ključ“ Vasilevskom i Congu

Pesnici Ju Cong i Risto Vasilevski ravnopravni su dobitnici nagrade za stvaralaštvo "Zlatni ključ Smedereva", koja se dodeljuje na ovogodišnjem, jubilarnom 50. međunarodnom festivalu poezije "Smederevska pesnička jesen".

Ovo je prvi put da dva pesnika ravnopravno dele ovo priznanje. Kineski autor Ju Cong, iz provincije Hbej, rođen je 1956. godine. Objavio je više knjiga i eseja o poeziji, a poznat je i po angažovanju u traženju novih pravaca razvoja kineske poezije. Zahvaljujući književnom radu, dobitnik je prestižnih nagrada za literaturu, navodi se u obrazloženju festivalske odluke.

Risto Vasilevski rođen je 1943. Piše pesme na srpskom i makedonskom jeziku. Član je Makedonske akademije nauka i umetnosti. Pored poezije, piše i za decu, esejista je, književni kritičar, prevodilac i izdavač. Objavio je izabrana dela u 15 tomova. Prevođen je na veliki broj jezika i dobitnik je značajnih književnih priznanja. Vasilevski je, inače, jedan od osnivača ovog festivala pre pedeset godina.

Dobitnik nagrade za dečju poeziju „Zlatni ključić“ je Branko Stevanović. Na festivalu će biti tradicionalno dodeljene i nagrade „Zlatna struna“ i „Smederevski Orfej“. Prvi put biće dodeljena i nagrada „Zlatno slovce“, a dobitnik će biti jedan od dvanaestoro osnovaca sa teritorije grada Smedereva izabranih na konkursu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend