Lokalne vesti

Koji su problemi sa urbanističkim projektima za Čikoš i Park?

Urbanistički planovi „Čikoša“ i „Gradskog parka“ razmatrani na sednici Komisije za planove Grada Požarevca.

Reč je o dorađenim planovima koje je izradio BMD Bau iz Beograda i koji su po drugi put bili na javnom uvidu. Gradu se žuri da projekti budu potvrđeni kako bi u najkraćem roku mogao da konkuriše za sredstva sufinansiranja od republike. Međutim, današnja sednica komisije protekla je uglavnom u razmatranju primedbi koje na projekte dostavilo Društvo arhitekata Braničevskog i Podunavskog okruga, a koje smatra da projekte nije ni trebalo raditi jer su u suprotnosti sa važećim Detaljnim urbanističkim planom „Centar“.

 Stav društva je da je DUP Centar kao plan višeg reda nije moguće menjati urbanističkim projektima.  Važne delove najužeg centra bi trebalo posmatrati integralno sa celim obuhvatom detaljnog urbanističkog plana, zbog čega bi uređenje ovog prostora trebalo da bude tema konkursa, a ne urbanističkog projekta, smatraju u društvu.

Urbanističkim projektom za Čikoš obuhvaćen je plato između Takovske i ulice Veljka Dugoševića sa delom stare kaldrmisane staze.

Na sastanku je izneto više primedbi koje se, između ostalog, tiču ucrtavanja letnjih bašti kao objekata na ovom prostoru, izbora štampanog betona kao materijala za podlogu, podnog osvetljenja, kao i potpunog ukidanja zelenih površina, osim dela oko stabala.

Što se gradskog parka tiče, jedna od osnovnih zamerki je što se projektant nije bavio izgledom urbanog mobilijara – klupa i stubova rasvete, a nije definisan ni izgled javne česme koja bi trebalo da bude postavljena. Pored toga, na čitavom prostoru celine Gradski park nije predviđena kišna kanalizacija ili mogućnost izgradnje sistema odvodnjavanja.  

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend