Lokalne vesti

Кoji vozači imaju „stečena prava“

Vozači profesionalci, koji imaju više od C kategorije, do 29. decembra mogu da predaju zahtev Auto-moto savezu za dobijanje profesionalne licence za vožnju u Evropskoj uniji. Biće oslobođeni plaćanja skupe obuke i polaganja ispita.

Zakonom je propisano da vozač kada upravlja vozilom, odnosno skupom vozila kategorija C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E, mora da ima stečenu početnu kvalifikaciju, odnosno periodičnu obuku, osim ukoliko upravlja vozilima koja su izuzeta iz saobraćaja, kao na primer bageri, kranisti i građevinske mašine.Vozači koji su stekli pravo na upravljanje vozilom neke od pomenutih kategorija i koji će steći pravo na upravljanje neke od navedenih kategorija najkasnije do 29. decembra 2019. godine, spadaju u kategoriju vozača sa stečenim pravima.
Ovim vozačima će se priznati stečena prava samo na osnovu vozačke dozvole i oni će biti oslobođeni pohađanja obuke i polaganja ispita za dobijanje početne kvalifikacije za međunarodni sertifikat SPSI.

„Podsećam vozače profesionalce da po novim pravilima moraju da imaju takozvani sertifikat profesionalne kompetencije, a da oni koji podnesu zahtev do 29. decembra početne kvalifikacione kartice, imaju beneficiju da ne moraju da idu na početnu obuku“, objašnjava Damir Okanović iz Кomiteta za bezbednost saobraćaja.

Nakon 29. decembra ove godine, samo vozači koji poseduju školsku diplomu za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su u toku školovanja odslušali sadržaje iz nastavnih planova i programa i položili završni ispit za obrazovni profil vozač motornih vozila biće oslobođeni pohađanja obuke i polaganja ispita na osnovu priznatih stručnih kompetencija.

Ova obuka biće mnogo skuplja, kažu stručnjaci, i koštaće i do 2.000 evra.

„Vozač C ili D kategorije koji ima serifikat profesionalne kompetencije, odnosno kvalifikacionu karticu, ima mogućnost da mu se u vozačku dozvolu upiše takozvani kod 95 sa kojim stiče pravo da skoro u svim evropskim državama upravlja kamionima i autobusima“, navodi Okanović.

Taksa za dobijanje licence košta preko Auto-moto saveza Srbije oko 6.000 dinara i gužve za predaju su velike, pa treba požuriti da se stekne ovaj međunarodni sertifikat.

Mnogi vozači time stiču i kvalifikaciju koja će im pomoći prilikom zapošljavanja u zemljama Evropske unije i neće morati da imaju diferencijalne ispite za pojedina zanimanja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend