Lokalne vesti

Koliko ćemo dobiti od NIS-a

U julu ili avgustu, bar kako sada stvari stoje, osetićemo prvu korist od besplatno dobijenih akcija NIS-a.

Kompanija je za tada najavila prvu isplatu dividendi akcionarima, a Miroslav Radaković, broker Sinteza invest groupe kaže da ne očekujemo neku spektakularnu cifru.

„Ukoliko se ostvari neka prošlogodišnja dobit od 400 miliona evra dividenda bi trebalo da bude oko 35 do 40 dinara po akciji, što znači da građani koji imaju pet akcija mogli bi da dobiju oko 200 dinara“, kaže Radaković.

Nikola Bulajić Senior expert iz brokerske kuće FX Lider kaže da ćemo pose 31. marta saznati koliko tačno će nam novca leći na raču.

„Budući da sve kompanije moraju do 31. marta predaju završne izveštaje za prethodnu godinu tada ćemo znati tačnu informaciju koliki je deo novca raspoloživ za dalje investicije i isplatu dividendi. Verujem da ćemo do kraja maja znati kolika je ta konkretna cifra „,navodi Bulajić.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko najavio je da će u julu ili avgustu prvi put biti isplaćene dividende građanima koji imaju akcije te kompanije.

„Korporativna praksa je da se Upravni odbor sastaje početkom maja povodom godišnjih rezultata, a u junu je Skupština akcionara koja finalno odlučuje o veličini dividende. Ukoliko odluče, isplata će biti u julu, avgustu“, rekao je Kravčenko.

Takođe građani ne moraju da brinu oko svojih poreskih obaveza prema državi zbog takozvanog dividendnog prinosa.

„Prema trenutnim propisima kompanija koja isplaćuje dividendu automatski plaća porez na nju tako da bi građani trebalo da dobiju neto iznos koji im sleduje“, objašnjava Nikola Bulajić Senior expert iz brokerske kuće FX Lider.

Ovo nije prvi put da građani Srbije, po osnovu besplatnih akcija, dobiju dividende. Prošle godine su dobili 28,8 dinara po akciji od Aerodroma „Nikola Tesla“. Inače, početkom godine Vlada Srbije uredbom je produžila rok do 31. decembra 2014. godine u kojem vlasnici besplatno dobijenih akcija mogu bez dodatnog troška da ih prodaju na Beogradskoj berzi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend