Lokalne vesti

Koliko je Viminacijuma ostalo u Viminacijum festu?

U Požarevcu se održava prvi pozorišni Viminacijum fest – „Mitovi stari i novi“. Iako je publika u dosadašnjem toku festivala imala prilike da pogleda kvalitetne predstave, utisak je da nismo dobili ono što je prvobitno bilo zamišljeno.

Oko tri puta skuplji od prestižnih glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ (blizu 9 miliona dinara), na brzinu spremljen i izreklamiran, Viminacijum fest je prema nekim mišljenjima obesmišljen u samom početku.

Sam festival koji u svoj tematici ima mitove i legende, trebalo je da se održava u atmosferi rimskog amfiteatra u Viminacijumu, sa publikom koja je spremna da izdvoji 1.000 dinara za jednu ulaznicu. Međutim, takav koncept se odmah pokazao neodrživim.  

Neporedno pred početak manifestacije sve predstave su zbog lošeg vremena preseljene u Centar za kulturu u Požarevcu, da bi danas bilo saopšteno i da čak ni završno veče i dodela nagrada neće biti priređeni u Viminacijumu.

Na ovaj način je izgubljen je poseban ugođaj koji bi publika dobila u ambijentu arehološkog parka, ali i atraktivnost festivala zbog popularnosti koju lokacija Viminacijuma ima u široj javnosti.

Takođe, ispostavilo se i da vrlo kratko vreme koje su organizatori imali za pripremu i promociju festivala (oko 2,5 meseca), nije bilo dovoljno da se animira publika koja bi u svoje slobodno vreme i kućni budžet mogla da uklopi ulaznice po ceni od 1.000 dinara sa posetom Viminacijumu (koji je samo od Požarevca udaljen 30-40 minuta vožnje automobilom).

Kako nezvanično saznajemo, u pretprodaji je kupljeno svega 13 ulaznica, od toga šest za poslednje veče festivala i rok operu. Ispostavilo se da je čak i najvećim poklonicima pozorišne umetnosti tako nešto bilo neizvodljivo.

Kada je postalo izvesno da će profesionalna pozorišta najvervatnije igrati za nekoliko ljudi u publici, javnosti je saopšteno da su ulaznice besplatne, ali i da je veliki broj njih podeljen sindikatima državnih preduzeća.

Nakon velikog broja intervencija i promena koje su se dogodile u vrlo kratkom periodu pred početak festivala, ostaje da se vidi kako će proteći ostatak ove manifestacije koja traje do 9.septembra.

Dosadašnji utisci iz Velike sale Centra za kulturu koja ipak nije bila popunjena do poslednjeg mesta su vrlo pozitvni kada je u pitanju kvalitet predstava, odnosno izbor tema, rediteljski i glumački pristup.

Biće zanimljivo i da se vidi da li će ovaj regionalni festival uspeti da preživi prvu godinu i kako će ubuduće biti  koncipiran i organizovan.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend