Lokalne vesti

Koliko muškarci brinu o svom zdravlju?

Danas se obeležava Međunarodni dan muškaraca, koji se širom sveta obeležava već 20 godina, a cilj je da se istaknu pozitivni muški uzori, a pre svega značaj brige o zdravlju muškaraca i dečaka, koje oni često zanemaruju, ali i da bi se skrenula pažnja na to da muškarci imaju za sedam godina kraći životni vek od žena i da bi trebalo više da brinu o svom zdravlju.

Prema rečima Marka Stevanić, doktora opšte medicine u Medicini rada u Požarevcu, koji je govorio u emisiji FM SuperMarket, muškarci su skloni da guraju glavu u pesak kada su u pitanju njihovi zdravstveni problemi i ne odlaze na redovne rutinske kontrole ili preventivne preglede.

“Prema statistici u Požarevcu je upisano oko 72.000 stanovnika, a od toga 34.000 su muškarci i ono što je bitno da muškarci znaju jeste da su oni populacija koja je više pogođena bolestima kao što su rak creva i rektuma koji je drugi uzrok smrtnosti posle raka pluća. Opasnost od srčanih oboljenja kod muškaraca nastupa već od 45 godine, dok je kod žena to tek nakon 60 godine“, rekao je Stevanić.

U medicini rada postoje preventivni pregledi i skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih rizika na koje se u prošloj godini odazvalo 273 muškaraca, u odnosu na 254 žene što predstavlja jedan poboljšan trend, odnosno pokazuje da muškarci ipak polako prepoznaju određene probleme i da se javljaju lekarima.

Jedan od vodećih problema kod muškaraca jeste i rak prostate koji je najčešći ubica muškaraca u svetu. Takođe, nenamerne povrede su treće po uzroku smrtnosti kod muškaraca.

Kako ističe Stevanović, moždani udari kod muškaraca su u porastu, a mogu se smanjiti tako što će na redovnim kontrolama proveravati nivo holesterola, krvni pritisak i na taj način prevenirati srčani i moždani udar. Takođe povećava se broj muškaraca koji boluje od dijabetesa, ali je problem što većina njih ne može da prepozna ili ne vrši preventivne preglede na šećer pa se dolazi do toga da se javljaju tek kada dođe do gubitka vida ili otkazivanja rada bubrega.

Za starije muškarce je jako bitna prevencija demencije ili Alchajmerove bolesti koja se javlja nakon 65 godine, ali se prvi simptomi mogu javiti ranije već u 30-tim i 40-tim godinama. Budući da smo nacija koja dosta koristi duvan, preporuka je da se smanji korišćenje, jer je u porastu broj obolelih od raka grla i pluća, da bi se ove bolesti prevenirale.

Prema njegovom savetu bitno je da se muškarci oslone na neke zdrave navike, a to je izbacivanje belog brašna iz ishrane, što manje životinjskih masti, unos vitamina, ubacivanje treninga ili bar šetnje od 5 kilometara dnevno, održavanje telesne težine, da paze na količinu alkohola, na prostatu i na emotivno i emocionalno stanje.

„Od 25 godine kada se završava kasna adolescencija, muškarac bi svake godine trebalo da odradi preventivno laboratorijski pregled, kontrolu pritiska i po potrebi ostale preglede“, zaključuje Stevanić.

Međunarodni dan muškaraca obeležava se od 1999. godine u više od 60 zemalja sveta.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend