Lokalne vesti

Kome smetaju deca sa smetnjama u razvoju?

Jedan status na Fejsbuku koji je danas podeljen više puta na društvenim mrežama izazvao je lavinu nezadovoljstva, ogorčenost i osude kod dela građana u Požarevcu.

Status je objavila osoba nezadovoljna što je lokalni fudbalski klub u termin za trening uključio i jedan broj dece sa smetnjama u razvoju. U objavi se ova deca nazivaju pogrdnim nazivima, pa čak u negativnom kontekstu izjednačavaju sa pripadnima određenih društvenih grupa po samoopredeljenju.

 

Boom 93 je za konkretan slučaj zatražio mišljenje od stručne službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koja postupa u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije. U odgovoru služba Poverenika je navela da je ovakav komentar za svaku osudu, kao i da je vređanje, omalovažavanje bilo kog lica zbog ličnog svojstva zakonom zabranjeno.

Takođe, u odgovoru je navedeno da „Poverenik daje mišljenje da li je bilo diskriminacije po pritužbi koju može podneti lice koje smatra da je diskriminisano, organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava I svako drugo lice u ime i uz saglasnost lica koje smatra da je prtrpelo diskriminaciju.“

Inače, postupci se ne mogu voditi na osnovu anonimnih pritužbi ili protiv NN lica.

Nažalost, Fejsbuk je poslednjih godina postao mesto na kome su uvrede i ispoljavanje netrpeljivosti postali deo svakodnevnice. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend