Lokalne vesti

Komunalna policija neopremljena

U prisustvu predsednika Srbije Boris Tadića, predstavnika Vlade i lokalnih samouprava, u Skupštini Srbije svečano je obeležen početak rada Komunalne policije. Služba u Požarevcu neće odmah početi sa radom jer nije završeno njeno opremanje, niti su obezbeđene adekvatne prostorije.

U Požarevcu će raditi 8 komunalnih policijaca.

Načelnik komunalne policije u Požarevcu Nebojša Lukić kaže da će se u narednom periodu, pre nego što preuzme sve nadležnosti  služba upoznavati  gradjane sa delatnošću komunalne policije.

„To znači da će se kontakt sa građanima tokom početnog perioda sprovoditi preko mesnih zajednica gde će komunalni policajci davati obaveštenja, uputstva, savete i prikupljati informacije koje su nam neophodne za dalji rad. Zakonom je predviđeno nekoliko načina na koje će se građani obraćati komunalnoj policiji. To će biti usmeno, telefonski, preko elektronske pošte… To neće biti u funkciji po stupanju na dužnost, već će sukcesivno biti formirano i dodavano", kazao je Lukić.

Dok se ne pronađu adekvatne prostorije, novoformirana služba nalaziće se u uslužnom centru grada.

„Trenutni smeštaj ne zadovoljava ni kapacitativno ni profesionalno naše potrebe. Na gradu je da adekvatno smesti i opremi komunalnu policiju", kazao je on.

Komunalni policajci danas su u Beogradu prikazali ono čime trenutno raspolažu, a to je jedan komplet uniforme sa ličnim imenom i oznakama grada. Vozila, foto i video uređaji, lampe, lisice, palice, pištaljke… tek bi trebalo da se nabave.

Poslovi komunalnih policajaca biće održavanje komunalnog reda, kontrola primene zakona i propisa iz nadležnosti grada, nadzor u javnom gradskom i drugom saobraćaju, zaštita životne sredine, kulturnih dobara, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad.

To podrazumeva da će novi policajci biti zaduženi i za kontrolu izlivanja otpadnih voda, uklanjanje snega, kao i za suzbijanje nelegalne prodaje, prosjačenja i bespravne gradnje objekata. Čuvari komunalnog reda kažnjavaće nesavesne građane koji se nepropisano parkiraju, lepe plakate, ispisuju grafite, prljaju i oštećuju spomenike, skulpture, fasade i drugi gradski mobilijar.

Vršiće i kontrolu održavanje zoo higijene u gradu i kontrolisaće izvođenje kućnih ljubimaca, kao i vlasnika pasa koji se ne pridržavaju novog zakona o držanju "opasnih" pasa.

Nova sluzba moći će da legitimiše, privremeno oduzima predmete, odvodi i kažnjava prekršioce i to naplatom kazne na licu mesta ili podnošenjem prekršajne ili krivične prijave. Prema Zakonu, komunalni policajaci u obavljanju službene dužnosti imaće status službenog lica uz krivično pravnu zaštitu propisanu zakonom, i ukoliko ih neko ometa ili sprečava u obavljanju dužnosti može da bude kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend