Društvo Lokalne vesti Naše pare

Konačno! Požarevac dobija meteorološku stanicu

Zaključen je ugovor za opremanje meteorološke stanice u Požarevcu. Opremanje će vršiti firma Koming - kompjuter inženjering (Coming-Computer Engineering) iz Beograda za nešto više od 3,7 miliona dinara. Građani Požarevca će na ovaj način, konačno, 169 godina od postavljanja prve meteorološke stanice u Srbiji, dobiti mogućnost da imaju uvid u precizne podatke o vremenskim uslovima.

Beogradska firma je bila jedini ponuđač, a rok isporuke opreme je 60 kalendarskih dana.  

Građani, odnosno svi oni kojima su važne vremenske prilike u Požarevcu trenutno ne raspolažu  preciznim meteorološkim podacima. Na području Braničevskog i Podunavskog okruga, samo Smederevska Palanka i Veliko Gradište poseduju stanice na osnovu čijih merenja bi približno mogli  da se odrede podaci za Požarevac.

Meteorološka stanica u Požarevcu, čije se postavljanje očekuje u prvoj polovini 2020.godine bi trebalo da pruža informacije o temperaturi vazduha na visinama od 2 i 5 metara, relativnoj vlažnosti vazduha, brzini i smeru vetra, atmosferskom pritisku, količini padavina, broju sunčanih sati i visini snežnog pokrivača.

Takođe, stanica bi trebalo da bude povezana sa serverom i bazom podataka RHMZ. 

Uređaj bi trebalo da bude postavljen na širokoj zelenoj površini bez visoke vegetacije i objekata u neposrednoj blizini.

Postavljanje meteorološke stanice u Požarevcu najavljivano je još 2016.godine, ali u međuvremenu nije došlo do realizacije ove ideje.

U Srbiji postoji mreža od 28 automatskih mernih stanica koje pokazuju trentne vrednosti svake sekunde  i one su povezane u jedinstveni sistem Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). 

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend