Lokalne vesti

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.
 • U Srbiji je na snazi vanredno stanje
 • Uveden je policijski čas od 17h do 5 sati ujutru, vikendom od 15h
 • Ukinuta dozvola o šetnji pasa između 20h i 21h
 • Sve pijace na otvorenom i zatvorenom su zatvorene do daljnjeg
 • 23 osobe su preminule od posledica koronavirusa
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa: 900
 • Osobama starijim od 65 godina zabranjen je izlazak
 • U Braničevskom okrugu 7, u Požarevcu 4 potvrđena slučaja
 • Ukinut je javni prevoz, zatvoreni su tržni centri i ugostiteljski objekti
 • Zatvoreni su svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj
 • Obavezna izolacija za sve koji dolaze iz inostranstva, kazna za kršenje do 150.000 dinara
 • Brojevi telefona za pomoć starijim licima – Gradska uprava: Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51 u Kostolcu 061/173-81-85, Crveni krst Požarevac 012/542-066.
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu:

Najnovije informacije možete pročitati OVDE.

22:55 Ministar policije Nebojša Stefanović objavio je na Tviteru da nije tačna informacija koja kruži društvenim mrežama o tome da se sutra uveče uvodi 24-časovni karantin, kao i da će građani dobijati SMS poruku odobrenja za izlazak na ulicu. Ističe da policija radi na utvrđivanju identiteta osobe koja širi tu lažnu vest.

22:45 Iz Vlade Srbije je za RTS demantovana informacija da će sutra u 18h biti uvedena 24-časovna zabrana kretanja. Ukoliko dođe do ovakve mere građani će biti upoznati najmanje 48 časova unapred, kažu za RTS u Vladi Srbije. 

22:17 Većina građana Srbije, makar onih koji su korisnici Mobilne telelefonije Srbije, večeras su dobili uznemirujuće poruke o situaciji u vezi sa epidemijom korona virusa u zemlji.
„Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19“, navodi se u poruci.

Kako je objašnjeno portalu Danasa u državnom vrhu, poruke je naložio Krizni štab da se šalju svim mobilnim korisnicima, zbog onih koji ne gledaju vesti već se šetaju po Kalemegdanu, Adi Ciganliji, Košutnjaku…

22:10 Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog korona virusa kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja. Opširnije u posebnoj vesti OVDE.

19:30 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da i pored činjenice da je u prethodna 24 časa u Srbiji zabeležen do sada najveći broj smrtnih slučajeva u vezi sa koronavirusom, trenutna situacija u vezi sa širenjem epidemije „ipak nije tako loša“.

On je za televiziju Pink rekao da je neophodno podići motivaciju građana da se socijalni kontakti još više smanje, navodeći da je to jedini način da se epidemija okonča.

19:00 Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će uplata prve minimalne zarade za preduzetnike i zaposlene u malim i srednjim preduzećima iz državnog budžeta Srbije početi sredinom maja, a jednokratne pomoći svim građanima Srbije od po 100 evra kad prođe vanredno stanje uvedeno usled epidemije virusa korona. Polovinom maja bismo uplatili prvu zaradu, sledećeg meseca drugu, a onda sledećeg treću. Više informacija možete pročitati OVDE.

18:50 U Crnoj Gori su od utorka ujutru još četiri osobe pozitivne na koronavirus, čime je broj obolelih porastao na 109. Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 6.262 osobe.

18:37 Na beogradski aerodrom je sleteo avion iz Šangaja, koji je iz Кine dopremio još medicinske pomoći.

18:31 Beogradski centar za ljudska prava podneo je danas Ustavnom sudu incijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti članova 2. i 3. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja kao i Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije.

18:22 Treća osoba u Lučanima obolela je od koronavirusa, a u samoizolaciji se nalazi 101 lice, potvrđeno je agenciji Beta u nadležnim službama.

Obolela osoba je u stabilnom stanju i smeštena je u Opštoj bolnici u Čačku.

18:15 Narodna banka Srbije je saopštila da je donela Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava s dinarskih i deviznih računa građana s navršenih 65 i više godina života i izdavanju platnih instrumenata.

Instrukcija će se primenjivati u periodu važenja zabrane kretanja na javnim mestima usled suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19, a odnosi se na građane starije od 65 godina koji nemaju ovlašćena lica za raspolaganje sredstvima na svom računu, kao i na one mlađe od 65 godina u slučaju reizdavanja platne kartice kojoj je istekao rok važenja.

17:50 U Severnoj Makedoniji su umrla još dva obolela od koronavirusa, pa je ukupan broj umrlih od te zaraze porastao na devet, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

U Klinici za infektivne bolesti u Skoplju su od COVID-19 umrli muškarac (45) iz Kumanova, kao i muškarac (78) iz Debra.

17:33 Na Kosovu su potvrđena još dva slučaja inficiranih koronavirusom čime je broj obolelih povećan na 108, saopšteno je iz Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova (NIJZ).

Među novoobolelima su pacijent iz Đakovice čijih je dvoje članova porodice takođe pozitivno na koronavirus, kao i osoba iz Prizrena koja je zaražena van Kosova.

17:26 Tokom sledeće nedelje će se krenuti sa deljenjem pomoći za sve penzionere čija su primanja manja od 30 hiljada dinara mesečno, saopštio je Štab za vanredne situacije grada Požeravca.

Ova pomoć podrazumeva higijenske i lanč pakete u vrednosti od 4000 dinara.

Takođe, pomoć je namenjena i za sva nezaposlena lica (4000 osoba) koja su evidentirana pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Pomoć je planirana u sledeća dva meseca.

Za ove namene biće utrošeno se preko 50 miliona dinara.  

17:10 Angažovanjem i apelom koji su privrednicima uputili gradonačelnik grada Požarevca i komandant Štaba za vanredne situacije Bane Spasović i načelnik Gradske uprave grada Požarevca Aleksandar Simonović, prikupljena su novčana sredstva za kupovinu medicinske i zaštitne opreme. Oprema je danas uručena predstavnicima požarevačkog Doma zdravlja.

Ovom prilikom uručeno je 250 kombinezona sa kapuljačom, 100 komada zaštitnih naočara, 1000 hirurških kaljača, 200 zaštitnih mantila,  200 zaštitnih kapa, 100 komada antibakterijskog gela i 1000 zaštitnih rukavica. Više informacija možete pročitati OVDE.

16:47 Sedmoro zdravstvenih radnika u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front pozitivno je na koronavirus, potvrdio je za Insajder direktor najveće ginekološke klinike u zemlji profesor doktor Željko Miković. On, međutim, kaže da se u bolnici preduzimaju sve mere opreza, da se svakodnevno detaljno čisti i da se ne razmišlja o zatvaranju bolnice.

Za sada nije utvrđeno kako se zarazilo sedmoro zdravstvenih radnika kod kojih je virus potvrđen, kaže direktor GAK Narodni front, prenosi Insajder.

16:30 Vlada Srbije objavila je program paketa mera koje za cilj imaju smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa i podršku privredi Srbije. Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta. Program, koji su danas predstavili ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež, uključuje 3 paketa mera.

Više informacija možete pročitati OVDE.

16:22 Štab za vanredne situacije Grada Požarevca obezbedio je 2000 litara hlora za Javno komunalno preduzeće Кomunalne službe, kako bi pojačali dezinfekciju ulica u gradu.

Takođe, u dogovoru sa Štabom za vanredne situacije grada Požarevca, JКP Кomunalne službe omogućiće građanima da sa cisterni preuzmu određenu količinu hlorisane vode, kojom bi dezinfikovali svoje ulaze u objekte. Više informacija možete pročitati OVDE.

16:02 U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 54 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa COVID-19. Od toga, šest pacijenata se nalazi u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije, saopšteno je.

Od početka epidemije, tri pacijenta su posle neophodnog perioda lečenja u našoj ustanovi otpušteni na dalje kućno lečenje. Njihovo stanje je stabilno i pod stalnim su nadzorom infektologa.

15:38 Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će policajci u Srbiji biti opremljeni sa 5.000 zaštitnih vizira, kako bi imali još bolju zaštitu prilikom obavljanja svakodnevnih zadataka u uslovima epidemije koronavirusa.

15:24 Prema rečima Ane Jovanović, direktorke ZZJZ, rezultati uzoraka uzetih u subotu još uvek nisu stigli, a kako je napomenula ne zna se kada bi trebalo da stignu.

Jedina promena koju je Jovanović navela je da se broj osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom u Braničevskom okrugu smanjio i sada je pod nadzorom 1043 osobe, jer je jednom broju osoba koje su prve stigle u zemlju iz inostranstva istekla izolacija od 14 dana.

Više informacija možete pročitati OVDE.

15:05 U Republici Srbiji je do 15 časova 31. marta 2020. godine registrovano ukupno 900 potvrđenih slučajeva COVID 19. Sedam lica je preminulo u poslednjih 24 časa. Više informacija možete pročitati OVDE.

14:28 Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorava da se u vanrednoj situaciji, tokom uvođenja hitnih mera za suzbijanje pandemije COVID-19, moraju poštovati principi slobode, demokratije, vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava.

14:25 Naknada zarade u slučaju samoizolacije i mere kućne izolacije biće regulisana posebnim aktom Vlade, navodi Ministarstvo za rad u odgovoru Insajderu. Kako dodaju, zaposleni je dužan da dostavi poslodavcu rešenje nadležnog organa o samoizolaciji.

14:20 Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku o tome da se svim zdravstvenim radnicima u Republici Srbiji od 1. aprila ove godine plate uvećaju za 10 odsto. Opširnije u posebnoj vesti OVDE.

14:02 Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović obavila je danas konferencijski razgovor sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Joksimović i Sijarto su razmenili informacije o merama koje se primenjuju u Srbiji i Mađarskoj u borbi protiv zarazne bolesti COVID-19. Posebno su se osvrnuli na probleme sa kojima se veliki broj zemalja suočava u nabavci medicinske opreme, kao i na načine međusobne saradnje u ovom segmentu.

Joksimović je ovom prilikom upoznala Sijarta sa situacijom u Srbiji i predstavila hitne mere koje su preduzete ili se planiraju u cilju smanjenja rizika i uspostavljanja kontrole nad daljim širenjem COVID-19.

13:55 Komercijalna banka A. D. Beograd je Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja donirala osam miliona dinara za nabavku tri respiratora.

Respiratori će biti kupljeni za potrebe zdravstvenih ustanova u lečenju najteže obolelih osoba od bolesti COVID-19.

13:45 Fabrika municije Prvi partizan iz Užica od sutra privremeno obustavlja rad do 21. aprila zbog poteškoća u poslovanju u uslovima vanrednog stanja, izjavio je za Tanjug generalni direktor Prvog partizana Dobrosav Andrić.

13:30 Spisak prijavljenih donacija iz privrede, poslovnih i sportskih udruženja, humanitarnih organizacija i pojedinaca je sve duži, a donatori opredeljuju značajna sredstva u odgovoru na poziv Vlade Srbije za pomoć u nabavci medicinske i zaštitne opreme u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je danas.

Poslednja, i ujedno jedna od najvećih do sada korporativnih donacija, u vidu medicinske opreme za zdravstvene centre u Srbiji, stiže od kompanije Filip Moris, u ukupnoj vrednosti oko 400 hiljada evra.

U okviru ove donacije obezbeđeni su video laringoskopi, standardni laringoskopi, infuzione pumpe, pacijent monitori sa sistemima za centralni monitoring, aspiratori i aparati za inhalacionu sedaciju.

13:20 U privremenoj bolnici koja je podignuta na Beogradskom sajmu trenutno je smešteno 55 pacijenata zaraženih novim koronavirusom, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

13:05 Građani, usled karantina zbog koronavirusa, više nego ranije koriste internet i društvene mreže. Iz Odeljenja za suzbijanje Visokotehnološkog kriminla (VTK) MUP-a upozoravaju da sajber kriminalci to koriste.

12:55 Hala Čair u Nišu je spremna za prve pacijente obolele od COVID 19 koji će, prema uputu lekara, biti smeštani tamo ukoliko imaju blage ili uopšte nemaju simptome.

Kada će tačno to početi, još nije rečeno, ali je poruka da privremena bolnica ima sve uslove koji su potrebni, a da će o pacijentima brinuti ukupno 90 medicinskih tehničara i skoro 20 lekara.

12:25 Uprava za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane od danas je jača za 95 pripadnika kojima je rešenje o prijemu uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je rekao da je ministarstvo ulagalo u vojno zdravstvo i pre epidemije Covid-a te da je prošle godine u stalni radni odnos primljeno oko 400 sestara, lekara, pomoćnog tehničkog osoblja, a da će ove godine biti primljeno više od 130 ljudi.

12:20 Koalicija za dobročinstvo uputila je danas Vladi Srbije i Savetu za filantropiju, kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić, predlog sedam mera u cilju podsticanja većeg broja donacija i omogućavanja efikasnijeg pružanja pomoći najugroženijem stanovništvu.

12:15 Tržište Srbije dobro je snabdeveno, a lanac dobavljača funkcioniše uprkos problemima koje je izazvala pandemija koronavirusa, kaže sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović. Mesa, voća i povrća, kao i drugih namirnica u svim trgovinama u Srbiji ima dovoljno, a tako će biti i u buduće, kaže Malinović.

12:00 Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici počela je testiranje uzoraka na koronavirus.

11:48 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem o saradnji u suzbijanju širenja koronavirusa i zarazne bolesti COVID-19, kao i o pomoći EU Srbiji i Zapadnom Balkanu da odgovore na taj izazov.

11:40 Osam hiljada zaposlenih manje i približno 300.000 radnika na minimalcu prvi su vidljivi gubici blokade privrednih aktivnosti zbog koronavirusa u Hrvatskoj, piše Večernji list, navodeći da broj nezaposlenih eksplozivno raste.

11:27 Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjnih poslova saopštila je da je u prethodnom periodu uočen povećan broj saobraćajnih prekršaja neposredno pred početak mere zabrane kretanja, zbog čega će se u narednom periodu sprovoditi pojačana kontrola saobraćaja. Više informacija možete pročitati OVDE.

11:20 U Bosni i Hercegovini registrovano je 408 osoba zaraženih koronavirusom, 17 se oporavilo, a deset osoba je preminulo.

11:17 Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović zamolila je Delegaciju Evropske unije u Srbiji da se iz sredstava Programa civilne zaštite i jačanje otpornosti na katastrofe koji sprovodi UNDP u vrednosti od 7,5 miliona evra obezbedi dodatna logistička podrška za 10 letova teretnih aviona koji će prevoziti medicinske uređaje i opremu u Srbiju. Više informacija možete pročitati OVDE.

11:10 Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije Majkl Rajan izjavio je juče da nošenje maski za lice, u slučaju njihovog nepravilnog korišćenja, može da nanese više štete nego koristi u borbi protiv širenja novog korona virusa. Više informacija možete pročitati OVDE.

10:40 NLB banka donirala je laboratorijski materijal Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beogradu, jedinoj instituciji koja je do sada radila testiranje na koronavirus u Srbiji.

10:20 Majkrosoftova aplikacija Skajp (Skype) za video pozive postala je jedna od platformi čije korišćenje je od početka pandemije koronavirusa povećano za 70 odsto i u poslednjih mesec dana koristi ga 40 miliona ljudi, objavio je Majkrosoft.

U odnosu na vreme pre poglašenja pandemije koronavirusa broj minuta provedenih u video-razgovorima posredstvom Skajpa povećan je 220 posto.

10:11 Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da je podatak o padu broja zaraženih koronavirusom u prethodna dva dana „pauza, a ne optimizam“.

Tiodorović je za televiziju Prva kazao da se u narednim danima sa brojem zaraženih očekuje „situacija možda još teža nego prethodna“. On ističe da se očekuje veliki pritisak u Kliničkom centru Niš i dodaje da je ta ustanova „spremna da primi preko 250 do 260 pacijenata“.

10:05 Epidemiolog Predrag Kon rekao je za N1 da je preduslov za uvođenje 24-časovne zabrane kretanja ozbiljno pogoršanje situacije, što znači nagli skok broja zaraženih i preminulih.

„Teoretski i praktično potpuno je nemoguće ako 24 časa u 14 dana nema mogućnosti kontakta, teoretski je nemoguće da virus opstane. To (uvođenje 24-časovne zabrane kretanja) bi imalo smisla ako bi došlo do naglog skoka i posledičnog povećanja umiranja, što nije nemoguće da se desi. To je poslednja varijanta“, objasnio je doktor Kon u Novom danu. Više informacija možete pročitati OVDE.

09:55 Avion Er Srbije odleteo je jutros iz Beograda za Istanbul odakle će vratiti naše građane u zemlju.

Avion je poleteo oko 8.20 sati, a povratak je planiran u 12.10 sati, objavljeno je na sajtu beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”.

09:40 Devet zdravstvenih radnika u Nišu je pozitivno na koronavirus, a trenutno je u samoizolaciji njih 32, kaže epidemiolog Branislav Tiodrović. On je rekao da se svi dobro osećaju i naglasio da nema dokaza da se neko od pacijenata u bolnici zarazio od lekara.

09:30 Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da danas da je u vanrednoj kontroli utvrđeno da je oko osam odsto zaustavljenih vozila bilo bez potrebne dozvole i protivzakonito na putevima Srbije.

“Ovo su ključni dani, treba da pokažemo maksimalnu disciplinu”, rekao je Stefanović. On je naveo da su zbog obima zaduženja “policajci umorni”, objašnjavajući da je 80.000 građana u samoizolaciji i da je potrebno ostvariti toliko kontakata svaki dan da bi se proverilo da li se pridržavaju te mere.

09:10 U Valjevo je 50 osoba obolelo od koronavirusa, a 600 ljudi je u izolaciji. I u tom gradu se spremaju objekti za prihvat obolelih sa najblažom kliničkim slikom. Za to su predviđeni hotel „Narcis“ i Poljoprivredna škola sa svojim domom učenika.

09:05 Prostor Novosadskog sajma od danas je osposobljen za smeštaj oko 1.000 ljudi.

09:00 U Crnoj Gori zabeleženo je ukupno 105 slučajeva koronavirusa, a pod nadzorom su 6.262 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

08:40 Savet bezbednosti Ujedinjenih naroda odobrio je četiri rezolucije, prve od 12. marta kada je zbog COVID-19 to telo počelo da radi „na daljinu“, a prvi put usaglašene su u pisanoj proceduri kakva dosad još nije viđena i o kojoj se dugo pregovaralo, javlja AFP, pozivajući se na diplomatske izvore.

08:30 U Nemačkoj još boravi veliki broj srpskih državljana koji zbog pandemije korona virusa žele da se vrate u Srbiju, izjavila je ambasadorka Srbije u toj zemlji Snežana Janković. Ona je navela da je prošle nedelje, 27. marta, organizovan humanitarni let za Srbiju sa 170 putnika iz cele Nemačke, ali ističe da je u toj zemlji još ostao veliki broj srpskih državljana koji očekuju pomoć države.

08:25 U privatnom domu „Doživeti stotu“ u Zemunu je 19 korisnika o kojima je do juče brinuo samo jedan volonter jer je kompletno osoblje u samoizolaciji, a šest korisnika i direktorka zbog koronavirusa prebačeni su u bolnicu, piše list Politika.

08:20 Na Beogradskom sajmu hospitalizovana su 33 pacijenta sa najblažom kliničkom slikom. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da je najstarija pacijentkinja 1946. godište, a najmlađi 2001.

08:15 Vlasti Crne Gore odlučile su da zabrane građanima izlazak iz stanova od 19 časova do 5 sati ujutru radnim danima, u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

Nova mera Nacionalnog koordinacionog tela za zaštitu građana od koronavirusa vikendom će važiti od 13 časova u subotu do 5 ujutru u ponedeljak.

To telo je navelo da „zabrana važi za sve osim za izuzetke obuhvaćene naredbom“.

Vlada Crne Gore saopštila je da se zemlja nalazi „u prelomnom trenutku pandemije, trenutku koji će u velikoj meri definisati dalji tok“.

„U ovakvim situacijama, nažalost, ne postoji druga prilika. Ako ne budemo kadri svi zajedno da uložimo u zdravlje, moraćemo da uložimo mnogo više u saniranje posledica, a nažalost, biće i gubitaka ljudskih života koje je nemoguće vratiti“, navela je Vlada.

Vlasti su najavile da će uskoro objaviti koje će još mere preduzeti za suzbijanje koronavirusa.

08:10 Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova objavio je da je tokom današnjeg dana otkriveno 12 novih slučajeva obolelih od koronavirusa, čime je ukupan broj povećan na 102. Iz Instituta su objavili da su uzeti uzorci od 69 osoba, od kojih je 12 pozitivno.

Svi danas oboleli su slučajevi kontakata za koje je ranije otkriveno da su zaraženi COVID-om 19.

Od tog broja pet osoba su iz opštine Mališevo, koja je i dalje na prvom mestu po broju zaraženih na Kosovu. Iz Kosova Polja su tri osobe, iz Prištine dve i po jedna iz opština Mitrovica i Kamenica.

Ranije danas iz Infektivne klinike KBC Kosova su saopštili da je pet osoba smešteno na toj klinici u teškom stanju, od kojih je jedna u izuzetno teškom stanju.

08:05 Ekspert za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije doktor Majkl Rajan izjavio je da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama, poput Italije i Španije, „potencijalno stabilizuje“, ali da još nije vreme da se ublaže oštre mere.

„Grozničavo se nadamo da je o tome reč, ali mi sada moramo potisnuti taj virus, a to se neće desiti samo po sebi, izjavio je Rajan u Ženevi.

Rajan je na konferenciji za novinare rekao da bi „sada trebalo da uočavamo stabilizaciju“, nakon ograničenja društvenog života i „najoštrijih mera“ u Italiji, Španiji i u drugim zemljama poslednje dve sedmice. On je istakao da potvrda slučajeva u epidemiji odražava realnost njihove transmisije u barem dve prethodne sedmice.

“Slučajevi koje uočavate danas skoro su istorijski, to je isto kao kada gledamo galaksije putem teleskopa, mi vidimo svetlo od pre milijardu godina. Posmatramo realnost koja je ranije postojala“, izjavio je Rajan, prenosi AP.

08:00 Prvozaražena osoba iz Širokog Brijega je preminula od posledica koronavirusa, potvrđeno je za N1.

Preminula ženska osoba je u teškom stanju dovezena u Sveučilišnu bolnicu u Mostaru i već nekoliko dana nalazila se na respiratoru.

U Bosni i Hercegovini je do sad zaraženo 358 osoba, deset je preminulih i 17 oporavljenih.

07:55 U Valjevu je izolovano oko 500 građana, a od tog broja 56 su zdravstveni radnici.

Direktorka lokalnog Doma zdravlja apelovala je na građane da ne lažu doktore o tome da li su imali kontakte sa zaraženim osobama, jer su zbog toga medicinari morali u izolaciju.

Podsetimo, episkop valjevske eparhije Srpske pravoslavne crkve Milutin, preminuo je u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu, gde se lečio od koronavirusa.

Na sajtu Ministarstva zdravlja poslednjih dana stoji isti broj – 50 registrovanih u Valjevu. To je zato, kako prenosi N1, jer se u ovom gradu već četiri, pet dana ne vrši uzorkovanje, jer laboratorija Zavoda za javno zdravlje u tom mestu ne radi i taj posao treba da preuzmu službe Doma zdravlja u Valjevu.

07:50 United Grupa, koja posluje u sedam zemalja u regionu, u duhu solidarnosti zbog borbe sa virusom COVID 19, doniraće medicinsku opremu i novac u ukupnoj vrednosti od 3 miliona dolara, saopšteno je iz ove kompanije.

Za Srbiju je namenjeno milion dolara. Osim novčane donacije od 220.000 dolara, naručeno je 8.800 najkvalitetnijih kompleta testova za virus, 11 medicinskih ventilatora (hirurških respiratora), 250.000 maski, 440 toplomera i 7.000 zaštitnih naočara u vrednosti od 800.000 dolara.

Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend