Lokalne vesti

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.
 • U Srbiji je na snazi vanredno stanje
 • Policijski čas produžen vikendom od 15h do 5h
 • Ukinuta dozvola o šetnji pasa između 20h i 21h
 • Sve pijace na otvorenom i zatvorenom su zatvorene do daljnjeg
 • Potvrđeno je 10 žrtava koronavirusa
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa: 659
 • Osobama starijim od 65 godina zabranjen je izlazak
 • Uvedena je zabrana izlaska svim građanima u periodu od 17h do 5 sati ujutru
 • U Braničevskom okrugu 7, u Požarevcu 4 potvrđena slučaja
 • Ukinut je javni prevoz, zatvoreni su tržni centri i ugostiteljski objekti
 • Zatvoreni su svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj
 • Obavezna izolacija za sve koji dolaze iz inostranstva, kazna za kršenje do 150.000 dinara
 • Brojevi telefona za pomoć starijim licima – Gradska uprava: Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51 u Kostolcu 061/173-81-85, Crveni krst Požarevac 012/542-066.
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu:

Najnovije informacija možete pronaći OVDE.

20:00 I večeras se u Požarevcu i širom Srbije tačno u 20 sati mogao da čuje aplauz građana posvećen svim zdravstvenim radnicima koji se bore protiv pandemije koronavirusa

18:40 Vojska Srbije je započela sa radovima na prilagođavanju Hale Čair i drugih prostora u Nišu za potrebe poljske bolnice, gde će biti smeštena lica obolela i inficirana korona virusom, ali sa blažim simptomima, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

17:55 Dok se čeka da državni krizni štab zadužen za ekonomiju narednih dana saopšti koje korake će napraviti kako bi pomogao privatnom sektoru u vreme epidemije koronavirusa, privredne organizacije napravile su svoje predloge.

16:35 Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije mere za sprečavanje širenja virusa COVID-19, među kojima je i odluka da se sve mere samoizolacije produže sa 14 na 28 dana, a da se vikendom zabrana kretanja uvede od 15 časova. Opširnije u posebnoj vesti OVDE.

16:10 „Nulti pacijent“ u Srbiji, kod koga je 6. marta potvrđeno da je oboleo od koronavirusa, posle neophodnog perioda lečenja u KC Vojvodine, danas je, u dobrom opštem stanju, otpušten na dalje kućno lečenje i oporavak, navodi se u saopštenju na sajtu KCV.

16:01 Vlada je odlučila da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg.

16:00 Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 časa.

15:55 Vlada Srbije danas je odlučila da se sve mere samoizolacije produže sa 14 na 28 dana, a vikendom zabrana kretanja uvede od 15 časova, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

15:45 U nedelju 29. marta, od 4 do 7 sati ujutru u Požarevcu i Kosotlcu biće otvoreno 24 maloprodajnih objekata i radnji u kojima će stariji od 65 godina moći da obave kupovinu, objavljeno je na sajtu PKS. Celokupan spisak možete pogledati OVDE.

15:30 Učenici ne ostaju bez raspusta, već je smanjen broj dana raspusta kako bi se uz što manje dodatnih napora završla nastavna godina kada situacija bude normalizovana, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

15:25 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je zabranu kretanja vikendom od 15h.

15:05 U Republici Srbiji je do 15 časova, 28. marta, registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva COVID 19. Ministar Lončar je rekao da su dve osobe preminule, ukupno 10. Detaljnije OVDE.

14:40 Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, „jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati“ i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom. Sve vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, SPC poziva da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja i ni sebe ni druge ne izlože riziku.

14:35 Reporter N1, koji se nalazi nedaleko od Sajma, rekao je da još nije dobio informacije koje je tražio – da li su stigli prvi pacijenti u Sajam. Podsetimo, juče je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević rekla da još nema potrebe za ovim privremenim smeštajem, ali je kasnije, u petak uveče, premijerka Ana Brnabić navela da će u subotu stići prvi pacijeti u ovaj objekat.

14:10 U Srbiji je podneto 667 krivičnih prijava zbog kršenja mera izolacije usvojenih u cilju borbe protiv koronavirusa, a u pritvoru je 119 osoba, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je za RTS rekao da je prethodne noći tokom policijskog časa na ulicama širom Srbije zatečeno 138 osoba, protiv kojih su podnete prekršajne prijave, jedna krivična i nekoliko upozorenja.

13:55 Španija prolazi kroz najteži dan od početka epidemije koronavirusa, s 832 preminula od nove bolesti. Ukupan broj mrtvih od virusa u toj zemlji sada je 5.690.

12:46 Početkom sledeće nedelje očekuje se potpuna stabilizacija u snabdevanju tržišta alkoholom, a domaći proizvođači redovno snabdevaju zdravstvene ustanove i apoteke, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS). Dodaje da su se domaće destilerije ponudile da rakiju i vino prerade u medicinski alkohol.

12:45 Za mesec ili dva, ako se budu poštovale mere, epidemija kovida-19 u Srbiji krenuće silaznom putanjom, a kada četiri dana uzastopno bude zabeležen pad novoobolelih, biće potrebno još dodatnih 28 dana opreza, izjavio je doktor Peng Džićijang, vođa tima lekara iz Kine koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi protiv epidemije.

12:10 U Smederevskoj Palanci potvrđena su još dva pacijenta kod kojih je potrvrđeno pristustvo Kovid 19 virusa.

12:00 Nema novozaraženih u Braničevskom okrugu, potrvrdila je za radio Boom 93 Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac. Opširnije pročotajte OVDE.

11:11 Ministarstvo zdravlja objavilo je uputstvo za pacijente sa blagom kliničkom slikom koji su pozitivni na koronavirus, a koji će biti smešteni na beogradski Sajam. Pogledajte šta je potrebno da ponesu i šta je obezbeđeno u ovoj privremenoj bolnici u odvojenoj vesti OVDE.

09:30 Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost najavio je da je u toku rad na domaćem respiratoru, a cilj je, kako navodi, da bude završen u naredne četiri nedelje. Detaljnije pročitajte OVDE

09:00 Mnogi roditelji se pitaju da li sada da vakcinišu dete po kalendaru vakcinacije, a zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević ističe da je nedvosmislen stav da imunizacija ne sme da se prekine. Kako je objasnila Kisić Tepavčević, ukoliko bi se prekinula imunizacija dece moglo bi da dođe do epidemije bolesti koje su podjednako opasne kao i infekcija koronavirusom. Detaljnije pročitajte OVDE

08:30 Ministarstvo zdravlja zabranilo je zdravstvenim radnicima iz državnih ustanova dopunski rad zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID19. “Za vreme trajanja vanrednog stanja, koje je uvedeno radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID19 i zaštite stanovništva, zabranjuje se angažovanje zdravstvenih radnika, saradnika i drugih lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže u dopunskom radu”, stoji u odluci Ministarstva zdravlja.

08:25 Upravo smo dobili informaciju od ambasade da nam Beograd garantuje da ce doći po nas ako odemo do Istanbula, tako da sam rezervisao kartu za nedelju 29. mart za Istanbul preko Kazahstana, rekao je dr Stevan Rapaić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, koji se, sa još oko 200 sunarodnika, nalazi na Tajlandu.

08:20 Ninoslav Erić iz Gradskog štaba za vanredne situacije Đuprije, koja ima mnogo zaraženih u odnosu na broj stanovnika, rekao je da je virus u tom gradu potekao od dve osobe koje su došle iz inostranstva, a da je posle došlo do lokalne transmisije. Vojska obezbeđuje bolnicu i Dom zdravlja, a te ustanove su i dezinfikovane. Stigla je i zaštitna oprema za sve medicinske radnike. 

08:15 U narednih deset do 12 dana očekujemo da u Srbiju bude dopremljeno još nekoliko stotina respiratora, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je dodao da je po gradovima širom Srbije već raspoređeno 135 transportnih respiratora, koji mogu da odmene kliničke respiratore i omoguće bezbedan transport pacijenata do bolnica. Zbog nemogućnosti da VMA prihvati pacijente sa koronavirusom, moraće da se grade nove bolnice, poručio Vučić. U Beogradu bi to mogle da budu Hala sportova, ili Hala „Pionir“.

08:10 Kineski stučnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Peng Džićijang uveren je da će Srbija za mesec ili dva uspeti da epidemiju koronavirusa stavi pod kontrolu. „Vaše rukovodstvo pokazuje veliku odlučnost, narod veruje Vladi. I ja verujem da će tako biti“, rekao je Peng za Novosti.

08:05 U Beograd je u petak uveče sleteo ruski avion antonov „Ruslan“ koji je dopremio medicinsku pomoć iz Rusije i Kine, prenosi Sputnjik. Kako javlja RTS, u avionu se nalazi i 3,5 miliona maski koje je Srbija kupila u Kini. Sputnjik javlja da je ruski avion 25. marta poleteo iz Uljanovska u Gvandžou u Kini, grad iz kojeg je pre nekoliko dana i avion Er Srbije preuzeo medicinski materijal kao pomoć Kine. Avion se prema podacima sajta Flajtradar24, navodi Sputnjik, u četvrtak vratio u Ulan-Ude sa kojeg je poleteo za Beograd. RTS prenosi da je „antonov“ u Beograd sleteo sa 3,5 miliona epidemioloških maski. Reč je o maskama N95 koje je Srbija kupila u Kini.

08:00 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će privremena bolnica na Beogradskom sajmu u subotu u 8 sati početi da prima prve pacijente, obolele od koronavirusa. Dodala je da je u naredne dve nedelje potrebna gvozdena disciplina celog stanovništva, a da kontakti treba da budu svedeni na apsolutni minimum. Još neke laboratorije koje imaju mogućnost za PCR testiranje, proglašene su za referentne, navela je. Do sada je to bio samo „Torlak“.

Premijerka je rekla da se kreće u „ofanizivu“ na koronavirus, koja obuhvata mnogo masovnije testiranje stanovništva, korišćenje privremenih bolnica i puna implementacija pooštrene kaznene politike prema onima koji krše donete mere, podsećajući na već donete presude – od dve do tri godine zatvora.

07:55 Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je prisustvo korona virusa kod 13 osoba, čime je broj inficiranih u zemlji porastao na 82, a među njima su lekar iz Bara.

Danas je testirano 75 osoba, a pozitivan nalaz je otkriven kod 13. Nakon 18:00 časova, pozitivan rezultat je otkriven kod lekara iz Bara kao i dve pacijentkinje, saopštio je Institut navodeći da između njih ne postoji epidemiološka povezanost.

Pozitivna je i grupa od četiri obolela za koje postoji jasna epidemiološka povezanost sa ranijim slučajevima. Grupi lekara i medicinskih radnika bolnice u Baru određena je mera kućne izolacije, navodi se u saopštenju Inst ituta koje prenosi RTCG.

Prema dostupnim podacima najviše je zaraženih u Tuzima – 31, Podgoricai (27), Baru i Andrijevici po šest, Herceg Novom i Budvi po četiri, Ulcinju tri i Danilovgradu jedan.

07:50 Agencija „Fitch Ratings“ potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB plus sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako je agencija ocenila, dobro izbalansiran budžet za 2020. godinu, fiskalna disciplina Vlade Srbije i visina depozita, pružaju dovoljno fiskalnog prostora za post krizno reagovanje.

Prema proceni ove rejting agecije, očekuje se da će rast BDP-a u 2021. godini iznositi 5,8 odsto, što je za 2,2 procentna poena više od prethodne prognoze, zahvaljujući očekivanom rastu investicija, oporavku privatne potrošnje, poboljšanju uslova na tržištu rada i oporavku tražnje.

Fitch agencija posebno je istakla da je rast investicionih ulaganja nadmašio očekivanja u četvrtom kvartalu 2019. godine, kao i da je taj trend nastavljen i u 2020. godini, prenelo je ministarstvo.

Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend