Lokalne vesti

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.
  • U Srbiji je na snazi vanredno stanje
  • Potvrđene tri žrtve koronavirusa
  • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa: 303
  • Osobama starijim od 65 godina zabranjen je izlazak
  • Uvedena je zabrana izlaska svim građanima u periodu od 17h do 5 sati ujutru
  • Ukinut je javni prevoz, zatvoreni su tržni centri i ugostiteljski objekti
  • Zatvoreni su svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj
  • Obavezna izolacija za sve koji dolaze iz inostranstva, kazna za kršenje do 150.000 dinara
  • Brojevi telefona za pomoć starijim licima – Gradska uprava: Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07,061/65-714-51 u Kostolcu 061/173-81-85, Crveni krst Požarevac 012/542-066.
  • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu:

Najnovije informacije možete pročitati OVDE.

21:25 Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potvrdio je da je Branislav Blažić, državni sekretar u tom ministarstvu, zaražen koronavirusom i da se nalazi na Infektivnoj klinici.

21:20 U Italiji je u poslednja 24 sata ponovo zabeležen porast umrlih od koronavirusa, odnosno preminule su 743 osobe, ali već treći dan zaredom smanjen je broj novoobolelih.

21:15 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su dve bebe zaražene koronavirusom i da se jedna nalazi u Kliničkom bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“, dok je druga u kućnoj izolaciji.

19:07 Evropska unija je zemlje Zapadnog Balkana uključila u svoj mehanizam nabavke medicinske opreme kako bi države tog regiona mogle lakše da dođu do opreme za suzbijanje epidemije koronavirusa i razmatra i pomoć iz EU fondova, izjavio je u Briselu komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

EU je do sada zapadnobalkanskim zemljama odobrila 30 miliona evra pomoći za borbu protiv koronavirusa, naveo je Varhelji.

18:54 U Kragujevcu su danas potvrđena prva dva slučaja koronavirusa među Kragujevčanima. Od devet uzoraka za koliko smo čekali rezultate sa instituta ‘Torlak’, danas smo dobili potvrdu da je šest osoba pozitivno na koronavirus, dvoje zaraženih je iz Kragujevca, a 4 iz Aranđelovca’ izjavio je za portal Nova.rs. epidemiolog Instituta za Javno zdravlje Predrag Delić.

18:46 U šest opština Pomoravskog okruga koronavirusom je zaraženo 11 osoba. Prema rečima predsednika Opštine Ćuprija Ninoslava Erića 860 građana je  pod medicinskim nadzorom, a 71 građanin je u karantinu prvog reda.

18:35 U Republici Srpskoj  registrovano je 11 novih slučajeva obolelih od koronavirusa, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. Time je ukupan broj zaraženih u RS povećan na 114.

17:56 Upitan šta će biti sa ljudima koji dolaze iz inostranstva, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da ih moli za razumevanje, da će država uraditi maksimalno što može, i da nije trenutak da se priča o tome šta se kome sviđa ili ne sviđa.

17:35 Kineskim stručnjacima smo izložili više lokacija, i oni su izabrali sajam – zbog kontrole situacije, naveo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

17:18 Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, počeće se sa masovnim testiranjima na novi virus. Testovi će se, kao i do sada, analizirati na „Torlaku“, dok će se tome pridružiti i Klinički centar Srbije.

Epidemiolog Predrag Kon je objasnio da će ubuduće biti testirani svi članovi porodice osobe koja je zaražena koronavirusom. „Do sada smo sve to pratili, pa ako je postojao neki simptom, to smo smatrali verovatnim slučajem, bez testiranja“, navodi Kon.

Na koronavirus biće testirane i sve osobe sa kojima je zaraženi, a lečen je u kućnim uslovima, bio u kontaktu pre toga. Takođe, dodaje, moći će da se testiraju i oni koji su došli iz inostranstva, bili u samoizolaciji i nisu imali simptome koronavirusa. Više informacija možete pročitati OVDE.

16:56 Najtraženiji proizvodi u Srbiji u vreme epidemije koronavirusa su brašno, šećer, sapun, ali i toalet papir, saopštila je kompanija GfK koja se bavi istraživanjem tržišta.

Na listi najtraženijih proizvoda u protekle tri nedelje našli su se i smrznuto povrće, konzervirana tuna, jaja, testenine, smrznuto pecivo i jestivo ulje.

U istraživanju je analizirano 32 miliona kupovina obavljenih u periodu od 24. februara do 15. marta gde su domaćinstva potrošila dve milijarde dinara. Vodeći trgovinski lanci u Srbiji povećali su svoja tržišna učešća u ove tri nedelje, uz rast potrošnje domaćinstava od 20 odsto.

16:50 Savet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) doneo je odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih aerodroma u toj zemlji za promet putnika, zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Takođe je doneta odluka da se zabrani ulazak u BiH svim stranim državljanima, osim vrlo retkim kategorijama, kao što su pripadnici NATO, EUFOR i još neki.

16:45 Penzioneri će svoju penziju tokom trajanja vanrednog stanja moći da podignu uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi, od utorka 24. marta građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu da to urade posebnim ovlašćenjem za osobu koje će u njihovo ime, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

„Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno – u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku“, navodi se u saopštenju Vlade.

Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formu uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i osobe koje se ovlašćuje, broj tekićeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima).

16:40 Trenutno ne postoji lek za koronavirus, a uprkos činjenici da neki postojeći medikamneti daju dobre rezultate u terapiji, nemojte uzimati lekove na svoju ruku, poručili su danas lekari iz državnog Kriznog štaba za suzbijanje širenja koronavirusa u Srbiji. Više informacija možete pročitati OVDE.

16:25 U Požarevcu je u pritvoru 15 osoba zbog kršenja mera samoizolacije. Uprava Ministarstva pravde za izvršenje krivičnih sankcija obezbedila je za njih tri posebna objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu, Radomir Ilić. Više informacija možete pročitati OVDE.

16:16 U Sloveniji je zabeležen četvrti slučaj smrti od posledica zaraze koronavirusom, a broj zaraženih porastao je od ponedeljka za 38, pa iznosi ukupno 480 zaraženih osoba, objavilo je slovenačko ministarstvo zdravstva.

16:10 Cena pšenice u Srbiji poslednjih sedam dana blago je porasla jer su potrošači stvarali zalihe brašna povodom epidemije virusa korona, rekao je Vukosav Saković, direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“.

16:05 Doneta je odluka da VMA neće biti u sistemu zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom, da je nova bolnica koja je za to odabrana – Gradska bolnica u Zvezdari i VMA će funcionisati kao civilna bolnica, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Krenulo se, kako je preneo, već danas sa premeštanjem pacijenta iz Gradske bolnice na VMA.

15:44 Za prijem obolelih od koronavirusa je prvo određena bolnica “Dragiša Mišović”, nakon čega će za to biti predviđena Zemunska bolnica, a kada se napune i njeni kapaciteti i Gradska bolnica. U te bolnice se sada prebacuju aspiratori sa Vojnomdicinske akademije , rekao je Lončar na konferenciji za medije posvećenoj koronavirusu.

15:38 Vlada Srbije saopštila je danas da međunarodne organizacije, fizička i pravna lica mogu uplatiti donacije za pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19, u dinarima ili devizama.

15:35 U Kliničkom centru Niš trenutno je hospitalizovano 18 pacijenata za koje je potvrđeno da su zaraženi koronavirusom, a na kućnom lečenju je 21 osoba, podaci su sa sajta Grada Niša koje potpisuje gradonačelnik Darko Bulatović.

15:30 Muškarac iz Konjica, star 53 godine, koji je bio zaražen koronavirusom, umro je u bolnici u Mostaru.

15:24 U Severnoj Makedoniji registrovano je 12 novih slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj dijagnostikovanih pacijenata u utorak do podne iznosio 148, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

15:18 U Republici Srbiji su do 15 časova 24. marta 2020. godine registrovana ukupno 303 potvrđena slučaja COVID 19. Više informacija možete pročitajte OVDE.

14:17 Služba za zdravstvenu zaštuti dece, kao i služba za zaštitu dece školskog uzrasta radiće svakog radnog dana i vikendom od 7 do 18 časova.

Iz Doma zdravlja obaveštavaju roditelje da ukoliko dođe do potrebe za pedijatrom, u slučaju bolesti deteta, povrede, kontrole, preventivnog pregleda (vakcina), najpre treba da kontaktiraju pedijatre telefonom u periodu od 7 do 18 časova.

Brojevi telefona u službi zaštite predškolske dece su 062-807-507-3 064-815-82-86, a u službi zaštite školske dece 064-815-82-85.

14:02 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije je objavilo detaljna objašnjenja prava i obaveza radnika i poslodavaca u toku vanrednog stanja.

Upućen je apel poslodavcima da, ukoliko to moguće, zaposlenima organizuju rad od kuće.

Zaposleni koji u skladu sa Zakonom o radu i Uredbom o organizovanju rada poslodavca za vreme vanrednog stanja rade od kuće, imaju pravo na zaradu, kao i zaposleni koji rade na svom radnom mestu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

13:27 Maturski ispiti za srednjoškolce biće održani, a u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja trenutno rade na pronalaženju adekvatnih rešenja.

Više informacija možete pročitati OVDE.

13:12 Martovske penzije koje bi penzionerima trebalo da budu isplaćene u aprilu dva puta, biće isplaćene odjednom i to 10. aprila, uz pomoć države od 4.000 dinara, najavio je juče predsednik Aleksandar Vučić.

Takođe, najavljeno je da ni plate u javnom sektoru, kao ni minimalac neće biti smanjene. Više informacija možete pročitati OVDE.

13:10 Olimpijske igre neće biti održane prema planu od 24. jula do 9. avgusta, već su odložene za leto 2021. godine, potvrdio je premijer Japana Šinzo Abe. Radi se na planu odlaganja.

12:52 Građani Srbije od sada na mnogo lakši i brži način mogu da se informišu o svim aktuelnostima u vezi sa vanrednim stanjem u Srbiji izazvanim virusom korona i putem “Viber Community” kanala koji je pokrenulo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

12:39 Vlada Srbije saopštila je danas da je privrednim društvima, bez obzira na delatnost, dozvoljena kupovina maski i zaštitne opreme iz inostranstva za sopstvene potrebe.

„Sve kompanije sa teritorije Srbije mogu da uvoze maske i zaštitnu opremu isključivo za sopstvene potrebe – potrebe zaštite zdravlja svojih zaposlenih. Ovo je dopušteno uz jasno ograničenje da nije dozvoljena distribucija, prodaja trećim licima niti bilo kakva trgovina tim maskama i zaštitnom opremom“, navodi se u saopštenju. Više informacija možete pročitati OVDE.

12:25 Koronavirus potvrđen je u svih sedam upravnih okruga u Vojvodini, pozitivno je 36 građana, a ukupno je testirano njih 276, izjavio je na konferenciji za novinare pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

12:16 Nakon što je na jučerašnjoj konferenciji za medije najavljena promena strategije testiranja ljudi na koronavirus, vojska je počela da postavlja bolničke krevete u najveću halu Beogradskog sajma.

Kako javlja reporterka Nova.rs ispred Hale 1 na Beogradskom sajmu nalazi se više od 10 vojnih kamiona iz kojih se istovaruju kreveti.

“Hala 1 biće spremna do sutra ujutru, a bočne hale Beogradskog sajma koristiće osoblje”, rekli su za Nova.rs na licu mesta.

11:44 U kućnoj izolaciji u Moravičkom okrugu nalazi se 1.000 ljudi, saopštio je tim za praćenje koronavirusa u Čačku.

11:34 Vlada Srbije saopštila je da je privrednim društvima, bez obzira na delatnost, dozvoljena kupovina maski i zaštitne opreme iz inostranstva za sopstvene potrebe.

11:09 Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da ove nedelje iz Кine stiže 10 miliona maski i poručio građanima da namirnica ima dovoljno i da ne prave zalihe i redove.

10:47 Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao da je počela proizvodnja kvasca u Srbiji i da će kvasac sutra krenuti prema pekarama, a za dva do tri dana i prema velikim marketima.

10:20 Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš saopštio je da je ukupan broj pozitivno potvrđenih na koronavirus porastao na 361, što znači da je ze 46 osoba povećan broj od juče.

10:15 Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je sinoć procesuirano 112 ljudi zbog kršenja zabrane kretanja, kao i da je u ponedeljak pozvano oko 20.000 ljudi kojima je određena smaoizolacija, a da 218 nije pronađeno na kućnoj adresi.

10:02 Javni beležnici će u toku vanrednog stanja raditi od 09h do 15h, i to samo za hitne predmete, saopštila je Komora javnih beležnika.

09:58 Centar za socijalni rad u Požarevcu doneo je odluku o izmeni prethodne odluke o radnom vremenu Centra tokom vanrednog stanja.

Radno vreme u Centru za socijalni rad Požarevac za vreme vanrednog stanjaiznosi 40 časova nedeljno i odvija se pet radnih dana u nedelji, od ponedeljkado petka.

Rad se organizuje u jednoj smeni u prostorijama sedišta Centra za socijalni rad u Požarevcu, ul. Moše Pijade 27, od 8,30 do 16,30 časova, sa minimalnim brojem izvršioca i kroz  pripravnost i rad po pozivu, kao i kroz rad od kuće i to od 8,30 do 16,30 časova u prostorijama Centra za socijalni rad Požarevac. Rad od kuće obavlja se radnim danima u trajanju od 8 časova dnevno, u skladu sarešenjem o radu od kuće. Više informacija možete pročitati OVDE.

09:44 Avion sa zaštitnim maskama koje je država kupila sleteo je jutros u četiri sata u Beograd, kaže direktorka RFZO Sanja Škodrić i dodaje da je roba trenutno u centralizovanom magacinu u Staroj Pazovi i da će odatle biti distriburana po svim apotekama u Srbiji.

“Te maske je država platila i građani će moći da ih kupe po ceni od 120 dinara”, navela je direktorka RFZO Sanja Škodrić.

Više informacija možete pročitati OVDE

09:39 Policijski službenici PU Požarevac su u ponedeljak 23. marta u Ohridskoj ulici u Požarevcu zatekli I. N. (1997) iz Požarevca koji je prekršio naredbu o samoizolaciji, a koja mu je izrečena 14. marta.

Njega će danas dežurni zamenik javnog tužioca saslušati i doneti predlog o određivanju pritvora.

09:15 Epidemiolog Predrag Kon ocenio je, upitan o meri hospitalizacije obolelih od koronavirusa i sa najblažim simptomima i trijaži pacijenata, da su te mere najbolja metoda za čuvanje života i da je to dobro i zbog testiranja i pravovremenog otpuštanja pacijenata.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da sa merama zabrane kretanja sada ima manje kontakata i da je Srbija uspela da održi određeno zaravnanje epidemijske krive, a da će merama koje su predstavljene juče početi „agresivno suzbijanje epidemije“ i da je ideja da se testiraju svi kontakti.

Kon je dodao da je Srbija u 19. danu epidemije, da su u prirodi treća i četvrta nedelja „nedelje ekspanzije“ virusa, a da Srbija „drži zaravnanje“ i usporava širenje virusa.

Upitan o mogućnosti izolacije Beograda u kojem ima najviše zaraženih, Kon je rekao da uz zabranu kretanja i nove mere ne vidi da je izolacija čitavih naselja i mesta neophodna.

08:25 Vlada Severne Makedonije odlučila je da od sutra, u utorak, razdvoji izlazak napolje ljud starijih od 67 godina i mladjih od 18 godina, radi sprečavanja širenja korona virusa.

U saopštenju se navodi da stariji od 67 godina mogu napolje od 05.00 do 11.00 sati, mladji od 18 godina napolju mogu da budu od 12.00 do 21.00 sat, a potom važi „policijski čas“.

08:15 Grupa srpskih državljana koja je više dana bila zarobljena na aerodromu „Šarl de Gol“ u Parizu konačno je sletela na beogradski aerodrom, rekla je za Nova.rs jedna od putnica Maja Miodragović.

“Ne mogu dugo da pričam, sleteli smo oko 22.25 i sada samo u koloni. Vode nas na pregled, ne znam ništa više od toga”, kratko je rekla naša sagovornica, inače jedna od studentkinja koja je na aerodromu u Parizu ostala zarobljena nakon odlaska na takmičenje studenata elektrotehnike u Nju Orleansu.

08:05 Ukoliko od današnjeg dana svi počnu da se pridržavaju svih mera, stručnjaci iz Kine procenjuju da će Srbiji trebati 29 dana da stabilizuje situaciju sa koronavirusom, kaže za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Grupa kineskih stručnjaka juče je došla iz Kine kako bi Srbiji pomogla u borbi sa koronavirusom.

Ministar zdravlja kaže za da su njihove prve reakcije zadovoljavajuće, zadovoljni su merama koje je Srbija preduzela.

08:00 Lekari iz Vojvodine koji su, sem u državnim zdravstvenim ustanovama, angažovani i u privatnim medicinskim praksama, ambulantama i bolnicima biće zabranjen dopunski rad, saznaje Nova.rs.

Takav dopis, u koji je Nova.rs imala uvid, prosleđen je danas svim vojvođanskim lekarima iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i stupio je na snagu već danas.

Resorni pokrajinski sekretar Zoran Gojković inače je i u republičkoj Radnoj grupi za kontrolu koronavirusa, te je velika verovatnoća, tvrde naši izvori, da će se ta zabrana proširiti i na celu zemlju.

07:50 Na Kosovu je registrovano 26 novih slučajeva obolelih od novog koronavirusa, čime je broj zaraženih povećan na 61, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Ranije danas javljeno je da je 35 pozitivnih. Ovo je najviši broj potvrđenih slučajeva u jednom danu, od kada se na Institutu za javno zdravlje u Prištini vrše testiranja od prve nedelje marta, prenosi  KoSSev.

U laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju testirano je sto uzoraka osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa do sada potvrđenim slučajevima i svi su bili u izolaciji, izuzev jednog slučaja iz sela Panorac kod Mališeva koji već leži na Klinici za infektivne bolesti, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Testiranje u tako velikom broju urađeno je da bi se pronašli svi kontakti prethodno potvrđenih zaraženih slučajeva.

07:40 Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je sinoć procesuirano 112 ljudi zbog kršenja zabrane kretanja, kao i da je u ponedeljak pozvano oko 20.000 ljudi kojima je određena smaoizolacija, a da 218 nije pronađeno na kućnoj adresi.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je to relativno mali broj ljudi na broj stanovnika. Rebić je rekao da je policija u početku opominjala, ali da sada procesuira ljude zbog kršenja zabrane kretanja, kao i da je broj opao posle poziva javnih ličnosti da se ostane u kući.

On je dodao da policija poziva telefonom ljude kojima je određena samoizolacija i da proverava sumnjive slučajeve.

Informacije od predhodnog dana možete pronaći  OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend