Lokalne vesti

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.
  • U Srbiji je proglašeno vanredno stanje
  • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa: 89
  • Osobama starijim od 65 godina zabranjen je izlazak
  • Uvodi se zabrana izlaska svim građanima u periodu od 20h do 5 sati
  • Vlada Srbije zatvorila granice za sve strane državljane
  • Obavezna izolacija za sve koji dolaze iz inostranstva, kazna za kršenje do 150.000 dinara

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut”, www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Najnovije informacije možete pročitati OVDE.

20:30 Epidemiolog Mijomir Pelemiš izjavio je da Srbija ima spremnih 6.000 bolničkih kreveta za obolele od koronavirusa i dodao da taj broj može biti povećan. Navodeći da se broj obolelih u Srbiji povećava i da je to i očekivano, Pelemiš je kazao da zdravstveni sistem Srbije danas može da se izbori i ako se pojavi hiljadu obolelih u jednom danu.

20:16 Požarevljani su se odazvali i aplauzom pružili podršku medicinskim radnicima. Tačno u 20 časova u Požarevcu se mogao čuti aplauz podrške. Detaljnije u posbenoj vesti OVDE.

20:13 Vlada Srbije odlučila je da međunarodni vazdušni saobraćaj sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki” bude obustavljen do daljeg u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Vlada je na sednici usvojila i odluku po kojoj će zdravstveni i sanitarni inspektori određivati obavezujuće mere obaveznog zdravstvenog nadzora i mere obavezne samoizolacije i usmenim putem, umesto samo uručivanjem pismenih rešenja što je do sada bio slučaj.

20:00  Počeo je policijski čas koji će biti na snazi do 5 sati ujutru.U ovom periodu niko ne može da bude na ulici, sem organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni,

19:57 Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da ne očekuje poremećaje u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama i robom široke potrošnje i pored velikog pritiska na supermarkete. Kineski kontigent maski za lice u apotekama bi trebalo da bude do subote, rekao je ministar Ljajić za N1.

19:47 Turska je saopštila da zatvara granicu sa Grčkom i Bugarskom u okviru mera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Granični prelazi sa ove dve zemlje biće zatvoreni za putnike počev od danas u ponoć, odnosno u 21 čas po GMT, javila je novinska agencija DHA, pozivajući se na tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

19:40 Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) saopštila je da je pola studenata i đaka u svetu sada van škole zbog globalne pandemije koronavirusa.

Poslednja zatvaranja škola pogađaju 102 zemlje, a sa manjim lokalizovanim zatvaranjima u drugim zemljama ukupno 850 miliona đaka i studenata, od predškolskog uzrasta do univerziteta ne pohađa nastavu.

19:30 Nemačka će pretvoriti hotele i velike hale u bolnice kako bi se povećao kapacitet službi za intenzivnu negu obolelih od koronavirusa, saopštila je nemačka vlada.

Uspostavljanje takvog privremenog smeštaja “treba da omogući bolnicama da se usredsrede na proširenje kapaciteta intenzivne nege”, objasnila je nemačka vlada u saopštenju.

19:15 Komora javnih izvršitelja saopštila je da je usvojila Uputstvo po kome su izvršitelji upućeni da za vreme vanrednog stanja ne odlučuju po predlozima za izvršenje, ne sprovode započeta izvršenja, ne vrše iseljenja i prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari izvršnog dužnika.

18:55 “Za one povratnike iz inostranstva koji prekrše meru samoizolacije i kreću se suprotno merama, Ministarstvo pravde je obezbedilo tri objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu koji će služiti za smeštaj lica do daljeg”, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić. Više informacija pročitajte OVDE.

18:45 U Italiji je za poslednjih 24 sata zaraženo još 2.648 ljudi, dok je umrlo čak 475. Ukupno je skoro 3.000 ljudi preminulo od posledica virusa, a 28.710 njih je zaraženo.

18:15 U Republici Srbiji je do 18 časova 18. marta 2020. godine registrovano ukupno 89 potvrđenih slučajeva COVID 19. Više informacija u posebnoj vesti OVDE.

15:30 Gradski štab za vanredne situacije u Požarevcu doneo je nove mere koje stupaju na snagu sa donešenjem ovih mera.

Obustavlja se rad Dnevnog centra za decu i omladinu koji funkcioniše u sklopu Centra za socijalni rad dok traje vanredno stanje. Takođe, Štab je uputio preporuku poslodavcima roditelja i staratelja korisnika Centra, da se oslobode radne obaveze u periodu dok traje vanredno stanje.

Ograničava se radno vreme u ugostiteljskim objektima na teritoriji Grada Požarevca na period od 8 do 17 sati. Više informacija možete pročitati OVDE.

14:55 Društvenim mrežama kruži poziv svim građanima koji se nađu na svojim terasama, balkonima i prozorima da večeras u 20 sati zatapšu u znak podrške našim medicinarima.

“Svake večeri u 20 sati. Podelite ovo sa svojim prijateljima! Večeras će ih možda biti malo, ali svake večeri će biti sve više ljudi. Pokažimo podršku za one koji izlaze u prve redove za nas. Malo solidarnosti i podrška puno znači!”, navedeno je u objavi koja kruži mrežama.

14:52 Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je Preporuku za organizovanje rada u javnim upravama i državnim institucijama, a na osnovu Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, koju je usvojila Vlada Srbije, kao i na osnovu mera prevencije širenja zaraze COVID19 virusom. Više informacija možete pročitati OVDE.

14:41 Evrovizija 2020 otkazana je, zvanično je saopšteno, nakon višednevnih razmatranja da li je i kako izvodljivo da se takmičenje održi.

Razlog otkazivanja Eurosonga je pandemija korona virusa koja je zahvatila ceo svet. Više informacija možete pročitati OVDE.

14:35 Na teritoriji Braničevskog okruga i u Svilajncu od utorka 17. marta Arriva će saobraćati po nedeljnom redu vožnje sa dodatnom restrikcijom međumesnih polazaka i potpunim ukidanjem međunarodnih linija, a to su linija ka Beču i linija ka Gracu.

Takođe, svi planirani aranžmani turističke agencije Arriva se do daljeg obustavljaju, odnosno otkazuju. Više informacija možete pročitati OVDE.

14:25 Dom zdravlja Požarevac, doneo je odluku da za vreme vanrednog stanja odloži sve redovne kontrole i preventivne preglede zdravih žena.

Odlaže se skrining dojke, skrining grlića materice, papanikolau test i ultrazvuk male karlice.

Kako stoji u saopštenju bez zakazivanja će se primati sva hitna stanja u ginekologiji i akušerstvu (bolovi i krvarenje u trudnoći, krvarenja i bolovi u ginekologiji i porodilje). Više informacija možete pročitati OVDE.

13:22 U Istri je preminuo stariji muškarac koji se nalazio u izolaciji, ali još uvek nije porđeno da li je bio zaražen koronavirusom.

13:20 Zavod za javno zdravlje u Ćupriji potvrdio je da su dvojica muškaraca iz Ćuprije zaražena koronavirusom, izjavio je danas predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Erić je kazao da se oni osećaju dobro i da su u kućnoj izolaciji.

12:53 Rusija je odlučila da od ponedeljka zatvori sve škole u zemlji na tri sedmice, kako bi se sprečilo širenje epidemije virusa korona.

Odlukom vlade od danas je svim stranim državljanima zabranjen ulazak u Rusiju, a svi državljani Rusije koji dolaze iz Evrope biće testirani ka virus korona, preneo je AP.

12:45 Kancelarija za IT i eUpravu objavila je danas novi portal Digitalna solidarnost na adresi www.digitalnasolidarnost.gov.rs namenjen svima koji su usled pandemije korona virusa u svojim kućama.

Ideja portala je, kako se navodi, da na jednom mestu objavi sve informacije o besplatnim platformama za učenje na daljinu, rad od kuće, kao i besplatnim knjigama, kursevima, muzici, filmovima i drugim edukativnim i zabavnim sadržajima za vreme pandemije COVID-19.

Otvoren je poziv svim kompanijama i drugim organizacijama koje su spremne da građanima, privredi i državi stave na raspolaganje i korišćenje bez nadoknade svoje digitalne platforme, sadržaje i rešenja, da se jave i popune obrazac.

Kancelarija za IT i eUpravu će sa svoje strane, istkli su, sve koji se jave i iskažu spremnost da učestvuju u ovom zajedničkom poduhvatu, javno promovisati kako bi građani što više koristili njihova besplatna rešenja.

„Čvrsto verujemo da je solidarnost i odgovornost ključna i da samo zajedno možemo i moramo da budemo bolje i odgovornije društvo“, naveli su u saopštenju.

12:35 Auto-moto savez Srbije (AMSS) saopštio je danas da stavlja na raspolaganje sve svoje resurse za šlepovanje i pružanja besplatne pomoći na putu vozilima zdravstvenih ustanova Srbije, na teritoriji cele zemlje. U saopšenju se navodi da se to može ostvariti pozivom na broj 1987.

12:32 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je članove da se striktno pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da pokažu najviši stepen profesionalizma i odgovornosti za javnu reč u nedeljama kada su građanima preko potrebne pravovremene i tačne informacije o koronavirusu.

Udruženje je pozvalo članove i druge novinare i medijske profesionalce da pri izveštavanju budu maksimalno koncentrisani i ne podležu glasinama i neproverenim informacijama, da izjave uzimaju od nadležnih stručnjaka, štite privatnost zaraženih i posebno vode računa o izražavanju, jer “nekad i samo jedna pogrešna reč može da izazove nemir i paniku”.

12:29 U Španiji je danas broj zaraženih od korona virusa porastao na 13.716, izjavio je šef zdravstvene službe Fernando Simon.

12:19 Premijer Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je da je broj zaraženih od koronavirusa u tom entitetu 29. Petoro ministara i republički inspektor zdravstva koji su bili u kontaktu s ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatanom Klokićem, a kojem je potvrđena zaraza koronavirusom, testirani su tokom noći i nalazi su negativni.

12:13 Belgija je među poslednjim zemljama koja je uvela vanredno stanje. Građani su zamoljeni da ostanu kod kuće i da izbegavaju kontakt sa bližnjima. Poslodavci, čiji radnici moraju da dolaze na posao, dužni su da obezbede što manje fizičkog kontakta. U suprotnom plaćaće drakonske kazne.

12:06 Komunalnim preduzećima u Kragujevcu naloženo je da građanima korisnicima javno-komunalnih usluga ne zaračunavaju kamatu na neplaćene obaveze do 30 dana od dana donošenja odluke o prestanku vanrednog stanja u Srbiji.

Odlukom gradončelnika Radomira Nikolića radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, kladionica, barova i restorana u hotelima i sl.) biće od 8 do 19 časova.

12:03 Prvi slučaj koronavirusa zabeležen je u Gambiji, zapadnoafričkoj zemlji. Ministar zdravlja Gambije Ahmadu Samateh objavio je da je test 20-godišnje žene, koja je doputovala iz Velike Britanije, pozitivan.

Broj zaraženih širom Afrike dosegao je 500.

12:01 Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da prati poštovanje ljudskih prava shodno uslovima takve vanredne situacije, kao i da se time svakodnevno bavi mobilna ekipa ombudsmana.

Pašalić je naveo da će se u situacijama opasnosti po ugrožavanje ljudskih prava, on obratiti nadležnim državnim organima, institucijama, ustanovama i organizacijama kako bi se “u potpunosti poštovala ljudska prava shodno postojećim okolnostima”.

11:57 U Kraljevu je pacijentkinja, koja je iz Nemačke preko Italije stigla u Srbiju, negativna. Ni u Kraljevu ni u Kruševcu nema potvrđenih slučajeva koronavirus.

11:53 Nemački gigant autoindustrije Folksvagen (Volkswagen) gasi proizvodna postrojenja u Evropi zbog širenja potencijalno smrtonosnog koronavirusa. Iz kompanije je saopšteno da su na dve nedelje zaustavili proizvodnju u Evropi.

11:50 Petnaestogodišnje dete iz Čačka za koje se sumnjalo da je zaraženo je negativno, nije utvrđen covid-19, reč je samo o sezonskom gripu.

11:35 Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić rekao je da će “turistički aranžmani preko agencija iz Srbije, čiji su polasci bili planirani do 15. maja, biti otkazani prema uputstvima nadležnih”, a da će građanima čija su putovanja otkazana zbog epidemije koronavirusa biti ponuđeni vaučeri.

11:21 Na Klinici za infektivne bolesti KV Vojvodine leži pet pacijenata, tri su na respiratoru u teškom opštem stanju, jedan u kritičnom, a dva koja su prva primljena su sa značajnim stanjem poboljšanja simptoma. Pacijent u Opštoj bolnici u Pančevu se nalazi u dobrom opštem stanju.

“Epidemiološka služba je i dalje na terenu, svi kontakti koji su izlovani od ovih pacijenata su pod punom kontrolom”, istakao je Gojković.

11.19 Mere karantina radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 koje je naredilo Ministarstvo zdravlja 16. marta sprovodiće se u objektu vojne ustanove “Morović”, Šidu i Miratovačkom polju, navodi se u Zaključku Vlade Srbije od 17. marta koji je objavljen u Službenom glasniku. Više informacija možete pročitati OVDE.

11:16 Fabrika municije “Prvi partizan” iz Užica donela je odluku da zbog vanrednog stanja i koronavirusa na prinudni odmor pošalje oko 500 od 1620 radnika, a da poštuje neophodne uslove rada zbog ispunjenja ugovora, rekao je direktor fabrike Dobrosav Andrić.

11:05 Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je da je potpisao ukaz o proglašavanju vanrednog stanja na celoj teritoriji Kosova zbog koronavirusa. Da bi bio važeći, ovaj ukaz treba da potvrdi skupština Kosova dvotrećinskom većinom.

11:03 Zaštitne opreme ima dovoljno za funkčionisanje svih zdravstvenih ustanova, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

10:51 Australijski premijer Skot Morison proglasio je danas “vanrednu situaciju za biološku sigurnost ljudi” i pozvao građane da ne putuju zbog epidemije koronavirusa.

10:48 U Austriji je trenutno potvrđena zaraza korona virusom kod 1.471 osobe, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja. Predsednik Lekarske komore Austrije Tomas Sekeres upozorio je da u bolnicama ponestaje zaštitna oprema koja je hitno potrebna u borbi protiv koronavirusa.

10:45 Koordinator Štaba za vanredne situacije grada Niša, epidemiolog Žarko Ranković, rekao je za N1 da je do sinoć na Torlaku ukupno 14 pacijenata iz Niša testirano pozitivno na koronavirus.

Štab za vanredne situacije grada Niša naložio je zatvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, kladionica, kockarnica, automat klubova, auto i buvlje pijace na području tog grada, zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

10:34 U Hrvatskoj je potvrđeno 12 novoobolelih od koronavirusa, pa ih je u zemlji ukupno 81, od kojih je petoro ozdravilo, objavljeno je u Zagrebu.

10:31 Privredna komora Srbije poziva sve kompanije koje imaju organizovan rad u noćnim smenama ili rad van perioda predviđenog okvira dozvoljenog kretanja da se prijave Privrednoj komori Srbije radi pružanja pomoći u sprovođenju mera Vlade. Više informacija možete pročitati OVDE.

10:10 Nekoliko migranata za koje se sumnja da imaju koronavirus privedeno je na testiranje u Infektivnu kliniku u utorak uveče, objavio je Rojters.

10:08 Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su policijski čas i druge mere uvedene zbog nediscipline jednog dela građana, kao i da ih ne bi ni bilo da su se svi pridržavali preporuka Vlade. Naveo je i da će policija stalno proveravati ljude kojima je određena izolacija.

10:00 U 10 časova na snagu je stupila odluka, kojuje Vlada Srbije donela sinoć, a to je potpuna zabrana kretanja starijim građanima od 65 godina.

09:45 Na Kliniku za infektivne bolesti u Nišu tokom noći primljena su četiri pacijenta sa koronavirusom, tako da je sada ukupno osmoro pacijenata na bolničkom lečenju, a jedan od njih priključen je na aparat za disanje, saopštio je Klinički centar Niš.

08:10 U Republici Srbiji je do 8 časova 18.marta registrovano ukupno 83 potvrđena slučaja COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 18. marta testirani su uzorci 47 osoba od kojih je 11 pozitivnih i 36 negativnih na novi korona virus. Više informacija možete pročitati OVDE.

07:35 Vlada Srbije donela je večeras dodatne mere zabrane kretanja u cilju suzbijanja širenja korona virusa, saopšteno je posle vanredne sednice.

U cilju suzbijanja i sprečavanja širenja virusa, svim građanima starijim od 65 godina, koji žive u urbanim sredinama zabranjeno je da napuštaju svoje domove, dok u ruralnim sredinama zabrana važi za starije od 70 godina. 

Građani Srbije mlađi od 65 godina (odnosno 70) uveče od 20.00 do 5.00 ujutru moraju biti kod kuće.

Zabrana kretanja ne odnosi se na one kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača.

07:30 Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će srpski državljani koji se vraćaju u zemlju, a nemaju gde da sprovedu mere samoizolacije, biti smešteni u karantine.

“Ne možemo da sprečimo naše državljane da se vrate u Srbiju, ali možemo da apelujemo na njih. Za njih je najzdravije da ostanu u samoizolaciji tamo gde se nalaze”, rekao je on.

07:25 Predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel saopštio je da će Evropska unija zatvoriti granice u narednih 30 dana kako bi se izborila sa epidemijom korona virusa. Članicama je ostavljeno da primene zabranu.

07:20 Javno preduzeće “Pošta Srbije” organizovala je rad pošta u uslovima vanrednog stanja zbog korona virusa, a koji se primenjuje od danas. Više informacija možete pročitati OVDE.

U poštama koje su do sada radile tokom celog dana, radno vreme će se organizovati u periodu od 10 do 17 časova radnim danima, a subotom od 10 do 14 časova, navodi se u obaveštenju objavljenom na sajtu “Pošte”. Više informacija možete pročitati OVDE.

Informacije od jučerašnjeg dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend