Lokalne vesti

Koronavirus stigao blizu Srbije, da li je Požarevac spreman?

Prvi slučajevi koronavirusa detektovani su u Hrvatskoj, a Institut za javno zdravlje „Batut“ je podigao stepen rizika od pojave ovog virusa u Srbiji na umeren. Ekipa Boom93 istraživala je da li su medicinske ustanove spremne za pojavu ovog virusa na teritoriji grada Požarevca.

Raste rizik od importovanja infekcije uzrokovane koronavirusom SARS-KoV-2 u Srbiju, i može se oceniti kao umeren, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Dodaju da se od 24. februara primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika. Iz Instituta navode da se u Srbiji sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju distribuciju zdravstvenih upozorenja putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i, prema indikacijama, zdravstveni nadzor i izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima ili karantin za zdrave kontakte prema definisanim indikacijama“, navodi se u saopštenju.

Zavod za javno zdravlje Požarevac prati procedure i upustva

Vera Joković Kostić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Požarevac, za Boom93 kaže da postoje uputstva i procedure koje se prate u ovakvim situacijama, kao i algoritmi koje je uveo Institut “Batut”.

“U stalnom smo kontaktu sa Institutom i pratimo njihova uputstva vezana za korona virus”, kaže Joković Kostić.

Prema njenim rečima, mere zaštite koje se savetuju pacijentima su iste kao i kada je reč o zažtiti od sezonskog gripa, a to su pre svega izbegavanje kontakta sa zaraženim osobama, redovno pranje ruku toplom vodom i ovo je posebno značajno za malu decu, redovno očistiti predmete opšte upotrebe, igračke i mobilne telefone, dok papirne maramice nakon upotrebe bacati, a naročito unositi vitamine, dosta tečnosti i zdrave namirnice.

Osobe koje su boravile u područjima intenzivne transmisije virusa pozivaju da se po povratku u Srbiju pridržavaju određenih preporuka i da se, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, jave na broj 064/8945 – 235.

Dom zdravlja u Požarevcu u pripravnosti

Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja Požarevac, kaže je njihova ustanova u pripravnosti ukoliko dođe do pojave virusa, da su pripreme u toku i da se postupa u skladu sa instrukcijama Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje.

“Pripreme su u toku, ali bez podizanja panike. Danas imamo sastanak sa predstavnicima grada, dok ćemo sutra imati sastanak i sa kolegama iz Zavoda za javno zdravlja kako bi se na što bolji način pripremili”, kaže Stojković.

Maski u Apotekarskoj ustanovi u Požarevcu ima

U Apotekarskoj ustanovi Požarevac su rekli da trenutno ima zaštitnih maski, ali budući da je nova nabavka nesigurna, jer distributeri nemaju maske u ponudi, limitirali su broj maski koji se prodaje, pa tako jedan pacijent može da kupi najviše 5 maski.

Takođe, trude se da što duže bude maski u prodaji kako bi pacijenti kojima su one zaista potrebne mogli da ih nabave. Kažu da u poslednje vreme sugrađani kupuju maske, pa dolaze i u vreme noćnih dežurstava.

Pojačana kontrola na granicama

Pojačana kontrola putnika na graničnim prelazima zbog virusa korona do sada se odnosila pre svega na aerodrome. Međutim, zbog širenja virusa u okruženju kontrola se proširuje i na drumske granične prelaze. alentina Kalajdžić, šef Odseka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice kaže za RTS da se svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na području intenzivne transmisije koronavirusom uručuje zdravstveno upozorenje i radi se zdravstveni nadzor.

Preporuka lekara kako da se zaštitite o virusa

1. Ne paničite! Budite razumni, svesni, opezni i organizovani, svako u svom okruženju (porodica, posao, škola…). Detaljno ispanirajte kako ćete da se ponašate ako se pojavi.

2. Nemojte da putujete ni u Kinu, ni u Italiju, niti bilo gde ako ne morate, jer se vuirus lako prenosi. Kao što je mutirao sa životinja na ljude, tako se još lakše prenosi sa ljudi na ljude i već je „pokazao zube“, tako da putujte samo ako je neophodno i neizbežno.

3. Važno je da se onaj koji doputuje iz inostranstva sam prijavi gde je sve i koliko boravio. Svi će po povratku na granici dobiti uputstvo šta da rade narednih 14 dana kada se vrate. Jednako je važno da pozovete telefonom ako osetite neke simptome i raspitate se kome da se javite, a ne da idete u dom zdravlja kod lekara opšte prakse!

Bolest je takva da niko ne može da garantuje 100 odsto da li je neko bolestan i da li je u periodu inkubacije jer bolest u 80 odsto slučajeva daje blagu kliničku sliku. Poznati su samo podaci o smrtnosti jer su oni najpouzdaniji. Zato je važno pridržavati se mera koje dobijete.

4. Opšta lična higijena. Perite ruke više nego obično, ne samo pre jela i posle toaleta. Svi članovi porodice. Ne brišite nos i usta rukama, već papirnim maramicama. Ako ih baš nemate, kinite u lakat.

5. Hranite se zdravo. Jedite voće i povrće i sve ono što će da vam podigne imunitet i ublaži kliničku sliku. Namirnice dobro operite i dovoljno termički obradite.

6. Koristite lepe dane, šetajte. Udišite čist vazduh. Zagađenje koje je bilo prisutno donedavno dodatno pogoduje razvoju infekcija.

7. Posebno pazite hronične pacijente i ljude starije od 65 godina. Njihov imunitet je oslabljen i zbog toga su oni najbrojniji među onima koji su umrli od virusa. Virus najmanje napada decu jer njihov imuni sistem još nije dovoljno razvijen.

8. Izbegavajte boravak u grupama.

9. Može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl).  Najefikasnije maske protiv virusa su tvrde maske tipa FPN1 i FPN2.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend