Lokalne vesti

Kostolac ulazi u realizaciju projekta sa partnerima iz Kine

Srpski parlament potvrdio je ugovor o kreditu vrednom do 293 miliona dolara za realizaciju prve faze projekta za Termoelektranu Kostolac B. Direktor TE KO Kostolac Dragan Jovanović kaže da je to kruna dvogodišnjih napornih pregovora.

Ugovorom o zajmu za kredit između Vlade Srbije kao zajmoprimca i kineske Eksport-Import banke, kao zajmodavca, predviđeno je da će kineska banka srpskoj vladi staviti na raspolaganje kreditna sredstva čiji zbirni iznos ne može biti veći od 293 miliona dolara.

Dragan Jovanović kaže da je period dospeća kredita 15 godina, uključujući pet godina odloženog perioda, uz fiksnu kamatu od tri odsto

Glavni izvođač radova je Kineska nacionalna energetska kompanija (CMEC), a ukupna vrednost prve faze projekta je 344 miliona dolara.

Prva faza paket projekta podrazumeva rehabilitaciju blokova „B1“ i „B2“, izgradnju kompletnog sistema za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Kostolac B“, kao i infrastrukturne objekte, železnicu i pristanište na Dunavu.

Jovanović navodi da je tačno da jedna od varijanti predviđa pristanište na Dunavcu prema termoelektrani A.

On međutim nije mogao da precizira da li to znači i rušenje vikend naselja, dodajući da bi detaljna projektna dokumentacija tek trebalo da se radi.

„Ja to ne znam. Tek bi trebalo da radimo detaljnu projektnu dokumentaciju. Ovog momenta to je proizvoljno“, naglasio je Jovanović.  

On je rekao i da ratifikacija u skupštini otvara vrata pregovorima o realizaciji druge faze paket aranžmana koji se odnosi na proširenje kopa Drmno i izgradnju novog bloka za proizvodnju električne energije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend