Lokalne vesti

Kuće za raseljene Rome

20 porodica Roma raseljenih sa Kosova danas je u Požarevcu dobilo krov nad glavom. Oni su poslednjih 10 godina živeli u karton naselju bez osnovih higijenskih uslova.

Ključeve i ugovore o korišćenju stambenih jedinica porodicama je danas uručio potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Poverenik za izbeglice u Požarevcu Ljiljana Drajić kaže da su objekti koji su izgrađeni u poslenja tri meseca jedinstveni u Srbiji.

„To konkretno znači da su ljudi dobili kuće koje su potpuno uslovne sa primerenom kvadraturom. Infrastrukturno su povezani na struju, vodu i kanalizaciju", navodi ona.

Montažne kuće rezultat su saradnje izmedju grada Požarevca, Komesarijata za izbeglicei nemačke humnitarne organizacije ASB, uz finansijsku podršku EU.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je danas da je evropska zajednica „posvećena tesnoj saradnji sa lokalnim samoupravama i da je uručivanje ključeva porodicama raseljenih dobar primer da takva saradnja funkcioniše".

On je istakao i da rešavanje problema stanovanja nije dovoljno za uspešnu inkluziju romske populacije i da jedno od najvažnijih pitanja obrazovanje dece.

Većina stanovnika novih montažnih kuća su deca, a Božidar Djelić se nada da che oni konačno dobiti uslove da nesmetano mogu da se obrazuju.

„Srbija je već izgradila 9.000 stambenih jedinica uz pomoć Evropske unije i drugih zemalja. Ja se nadam da ćemo za mnogu drugu decu obezbediti bolji život", rekao je on.

Izgradnju kuća za Rome raseljene sa Kosova EU je finasirala sa 260 hiljada evra, dok je učešće Grada Požarevca iznosilo 130 hiljada evra.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend