Lokalne vesti

Kula 11 smederevske tvrđave ostaje kriva

Kula 11 na smederevskoj Tvrđavi ostaće nakrivljena i biće nova atrakcija, rekao je ministar kulture Predrag Marković.

Međutim, u Zavodu za zaštitu spomenika navode da su istraživanja još u toku. Ova kula nakrivila se posle bombardovanja 1944. godine i do danas tako stoji.

"Odluka koju ćemo doneti na osnovu istraživanja koje smo imali na kuli 11 glasiće: "Kula će ostati nakrivljena!". Bezbedno je i jedno i drugo, i da se ispravi i da ostane ovako, a vi sada slobodno možete da idete da pričate: "Šumadinac nakrivio kapu, Smederevac nakrivio kulu". Imaćete jednu novu vrstu atrakcije" rekao je Predrag Marković.

Zamoljen da prokomentariše najavu da će kula 11 ostati kriva, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Veroljub Ranković kratko je diplomatski odgovorio da su "istraživanja u toku".

Da podsetimo, u pitanju je kula koja je od savezničkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu, ostala nakrivljena, a istraživanje koje bi trebalo da pokaže kako da ona bude obnovljena, trake od letos. Kula se, sa svojih nekoliko hiljada tona kamenja, već bezmalo sedam decenija nadvija nad putem koji prolazi pored Tvrđave. U međuvremenu je na tom mestu podignut i parking, na kome u sezoni uvek bude po nekoliko autobusa sa decom na ekskurzijama.

Iako nakrivljena kula izgleda kao pretnja, većina Smederevaca slaže se sa predlogom ministra, uglavnom iz ekonomskih razloga, jer smatraju da bi ispravljanje bilo preskupo. Bilo je i onih koji nisu odoleli iskušenju da budu duhoviti, pa je predlagano i održavanje referenduma na ovu temu.

"Kad je tako stajala 70 godina, neka odstoji još 70, a posle ćemo da se pitamo" kaže penzioner Ljuba Nešić.

U proteklih nekoliko godina na obnovi Tvrđave je učinjeno više nego u prethodnih pola veka, zahvaljujući pre svega sredstvima koja su stigla iz Ministarstva kulture, a u pitanju je 15 miliona dinara.

"Ovde se radi jedan od najvrednijih projekata kada je u pitanju kultura u Srbiji, a to je kompletna restauracija i konzervacija Smederevske tvrđave. Nemamo pravo ni na kakvu pauzu. Kada smo videli u avgustu šta je urađeno od sredstava koja su stigla, rezultat je bio taj da su odmah sledeća iz rebalansa spremna i stižu, idemo do kule 8" rekao je Predrag Marković.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend