Lokalne vesti

Kvalitet namirnica na pijacama

Kvalitet i zdravstvena ispravnost namirnica životinjskog porekla koje se prodaju na pijacama u Požarevcu i Kostolcu značajno je poboljšan u proteklih pet godina kako se periodično vrši organizovana kontrola kod prodavaca, rečeno je radiju Boom 93 u Veterinarskom institutu.

Poslednje kvartalno ispitivanje namirnica životinjskog porekla na pijacama u Požarevcu i Kostolcu pokazalo je visoku ispravnost kod jaja, pilećeg mesa i kajmaka, dok su rezulati u poslednjih pet godina zadovoljavajući, kaže direktor instituta Ljubomir Stojiljković.

Međutim, kod sireva je uočen veći broj uzoraka koji su bili uslovno ispravni ili neispravni.

U veterinarskom institutu objašnjavaju da su u 18 odsto uzoraka sirevi bili nepogodni za ishranu i da postoji problem zbog prodaje ovih namirnica u uslovima koji nisu adekvatni. Taj problem izražen je na pijaci u Kostolcu gde je svega 45 odsto uzoraka sireva bilo potpuno ispravno za upotrebu, navode u institutu i dodaju da je potrebno da komunalne službe organizuju prodaju koja je adekvatna za ovu vrstu namirnica, a podrazumeva postavljanje rashladnih vitrina.

Šef Veterinarske inspekcije Boban Djurić kaže da je najčešći uzrok mikrobiloška neispravnosti proizvoda životinjskog porekla na pijacama. Inspekcija takvim proizvodjačima nalaže mere koje bi trebalo da primene. Pozitivno je što je kod proizvodjača uočeno da već počinjene prekršaje ne ponavljaju.

Djurić ističe da je prilikom kupovine namirnica potrebno obratiti pažnju na higijenske uslove u kojima se one prodaju, a to se odnosi na rashladne vitrine, posuđe u kojima se proizvodi nalaze i pribor koji koriste prodavci.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend