Lokalne vesti

Kvalitet vazduha u Požarevcu i okolini

U vazduhu trenutno ima polena koprive u visokim koncentracijama koje mogu da ugroze zdravlje i zdravih i alergičnih osoba, a narednih dana se očekuje povećanje polena ambrozije, rečeno je Boom 93 u Zavodu za javno zdravlje.

“Mi merimo kvalitet vazduha u Požarevcu i okolini do 25 kilometara i trenutno ima polena alergenih biljaka iz grupe korova. Veoma visoke su koncentracije polena koprive, koje mogu da ugroze zdravlje svih, a što se tiče drugih biljaka nalazimo i polen pelina i ono što je jako značajno to je polen ambrozije”, rekao je za Boom 93 Zoran Pavlović, načelnik odeljenja za sanitarnu hemiju i ekotoksikologiju.

Ranijih godina  najviše koncentracije su mogle da se izmere početkom septembra odnosno prvih nekoliko dana. Međutim, ove godine vegetacija je počela ranije da se razvija i sve vrste su ranije završavale svoju vegetaciju, tako da bi povećanje polena trebalo da se desi  ranije, ne početkom septembra već u avgustu.

On dodaje da je polena ambrozije još uvek u srednjim koncentacijama, ali se očekuje da se svakog dana poveća, što će najviše ugroziti alergične osobe, ali ove visoke vrednosti mogu i kod zdravih osoba da dovedu do pojave alergija kasnije.

Najviše koncentracije polena u vazduhu su u prepodnevnim satima, a najnižre kasno noću.

“Preporuka stanovništvu, a naročito onima koji su alergični je da izbegavaju boravak u prirodi, u okolini zemljišta koje se ne obrađuje i tamo gde je potencijalno stanovište ambrozije koja se ne iskorenjuje, naročito u narednom periodu”, ističe Pavlović

Alergične osobe koje imaju svoju terapiju, trebalo bi da je se pridržavaju, jer uz nju lakše mogu da prebrode ove periode visokih koncentracija polena ambrozije

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend