Lokalne vesti

Lažno se predstavljaju kao Romi

Kako bi se lakše upisali na fakultete i srednje škole i izbegli plaćanje školarine, na stotine mladih u Srbiji lažiraju da su pripadnici Romske nacionalnosti.

Iz Romskog edukativnog centra u Požarevcu, kažu da su ove godine imali oko 26 prijava za upis u srednje škole i 12 za upis na fakultete. Do sada nisu evidentirane nikakve zloupotrebe, rekli su za Boom 93. 

Kada se izjasne kao Romi, kandidati dobijaju pravo da se, nakon polaganja prijemnog ispita, upišu na budžet. Dva odsto od ukupnog broja mesta na nekom fakultetu predviđeno je za pripadnike nacionalnih manjina i osobe sa invaliditetom.

Da bi se neko smatrao pripadnikom romske nacionalne manjine,  treba da se u opštini u kojoj živi prijavi u poseban birački spisak. Taj dokument se donosi Romskom centru Braničevskog okruga koji ga prosleđuje Nacionalnom savetu Roma.

Generalni sekretar Romskog edukativnog centra Braničevskog okruga Vladimir Petrović, rekao je da ne proveravaju dokumentaciju koja im se dostavlja.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović  najavljuje da će protiv nekih lica podneti krivične prijave zbog zloupotrebe prilikom upisa na fakultete, prenosi Telegraf.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend