Lokalne vesti

Lekovi za astmatičare deficitarni u državnoj apoteci

U Centralnoj apoteci u Požarevcu trenutno su deficitarni lekovi za astmatičare aminofilin i durofilin, rekli su za Boom 93.

Prema Zakonu o javnim nabavkama, državne apoteke lekove moraju da nabavljaju putem tendera, dok ta obaveza ne važi za privatne apoteke. Državne apoteke  predložile su da se one izuzmu iz procesa javnih nabavki do sprovođenja centralizovane javne nabavke. Takav scenario bi mogao da dovede do nestašice pojedinih lekova u državnim apotekama.

Iz Centralne apoteke Požarevac su za Boom 93 rekli da je za sada dobra snabdevenost lekovima, ali trenutno nema aminofilina i durofilina koje koriste osobe sa disajnim smetanjama.

Ukoliko državne apoteke ostanu u sistemu javnih nabavki, moglo bi da dođe do nestašice lekova i zatvaranja apoteka. Time su drzavne apoteke u neravnopravnom položaju u odnosu na privatnike. Upravo bi to moglo da izazove nestašicu lekova, kao i u zatvaranje državnih apoteka, a pacijentima će biti uskraćeno pravo na dostupnost terapije različitih proizvođača. Problem će imati pacijenti koji će onda lekove na recept da plate u privatnim apotekama.

Privatne apoteke su u prednosti jer mogu slobodno da nabavljaju lekove.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend