Lokalne vesti

Ljubičevo: Otvaranje Pandorine kutije?

Izmene programa subvencija koje Grad Požarevac prenosi Ljubičevu, otvorile su neke stare rane na sednici Skupštine Požarevca koja je održana pre tri dana, a ponovo je postavljeno pitanje odgovornosti za štetne ugovore koji su ranijih godina zaključivani sa privatnim licima.

Problem Ljubičeva i načina na koji se upravljalo u tom javnom preduzeću otvaran je u javnosti u više navrata. Poslednji put, pre sednice skupštine Požarevca koja je održana u ponedeljak, to je to učinjeno u emisiji Insajder na lokalu 2017.godine.

Tema skupštine održane pre tri dana bio je program subvencija, ali je dobar deo diskusije prošao u raspravi u tome čija politička stranka misli dobro ergeli, a čiji pojedinci su kumovali njenom uništenju.

Izmene programa subvencija koje grad na godišnjem nivou prenosi javnom preduzeću Ljubičevo, našle su se na skupštini nakon rebalansa budžeta. Rebalansom su subvencije uvećane na oko 35,8 miliona dinara, i to za dodatnih 2.839.931 dinara, a koje će se upotrebiti za izmirenje potraživanja po presudi Apelacionog suda u Kragujevcu.

Ovom presudom JP „Ljubičevo“ dužno je da tužiocu Republici Srbiji, Ministarstvu poljoprivrede na ime naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova u 2011. i 2012.godini isplati iznos od 21.828,76 evra u dinarskoj protivvrednosti, sa uračunatom kamatom počev od 14.1.2016.godine, pa sve do konačne isplate.

Naime, kako je objasnio gradonačelnik Bane Spasović, „Ljubičevo“ tada nije smelo da izdaje u zakup poljoprivredno zemljište, već je to po prenetim ovlašnjima mogao samo da radi Grad Požarevac.

„Drugim rečima, Grad Požarevac sada mora da plati Vladi Srbije zakup zemljišta za 2011. i 2012.godinu koji je Ljubičevo izdavalo bez zakonskih ovlašćenja“, rekao je on i za govornicom postavio pitanje ko je bio direktor u tom periodu i kome je zemljište izdato u zakup.

Podsetio je da je o dešavanjima u ovom preduzeću pričao i dok je bio predsednik skupštine, 2015. i 2016.godine.

„Još kao predsednik skupštine pričao sam o tome da je neko uneo legat Ljubičeva u komasacioni postupak, što je protivzakonito. To je urađeno devedesetih godina, pa su se izgubile parcele, površine, pa su dati novi brojevi, pa je zemljište ukrupljeno, a sada se postavlja pitanje šta Ljubičevo drži? To sam pričao za ovom govornicom i posle sam dobio razna upozorenja što sam o tome pričao. Onako, drugarski. Sve je zapisano. Sve stoji. Postoje podaci ko je bio direktor i čiji je bio direktor. Daj Bože da je to bila samo 2011. i 2012.godina, da to ne kači neki raniji period. Hajde da jednom da otvorimo i vidimo ko je potpisivao štetne ugovore o izdavanju tih lokala i zemljišta ? Ko je tu šta radio i na osnovu kakvog akta“, rekao je Spasović.

Gradonačelnik je podsetio i da su trofeji i umetničke slike u Ljubičevu u izvršnom postupku pre nekoliko godina prodate za mnogo manju vrednost od stvarne jer nije bilo procene i dokaza njihove vrednosti.

Pojedini odbornici, poput Davorke Mitrović pozvali su aktuelnog direktora Ljubičeva Mirka Stojanovića da izađe za govornicu i kaže ko je potpisivao protivzakonite i štetne ugovore, ali se to nije dogodilo.

Stojanović koji je u Ljubičevu od 2015.godine i za koga može da se kaže da je prvi direktor koji je stabilizovao funkcionisanje ovog javnog preduzeća od njegovog prelaska u tu formu 1998.godine, rekao je da su u ovom preduzeću nasleđeni dugovi, blokade, popisi imovine, konja. U svom izlaganju on je u jednom trenutku pomenuo sudske presude za koje je rekao da su bile gordijev čvor i prokomentarisao ugovor koji je predmet presude zbog koje su subvencije uvećane.

„I ovo je nešto čudno. Nema odluke Nadzornog odbora, nema nikakve odluke. Podeljen prihod 50-50 odsto sa privatnim licem. Ovo je stvarno čudno“, rekao je Stojanović i time završio svoje izlaganje.  

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend