Lokalne vesti

Lobanja dečaka Đorđa Andrejića naknadno je podmetnuta

Presuda Apelacionog suda o oslobađanju Marine Andrejić za ubistvo sina Đorđa postala je pravosnažna. Ne postoje dokazi da je majka zaista ubica.

S obzirom na to da je lobanja Đorđa Andrejića pronađena na oko 3,5 metara od poljskog puta, nameće se zaključak da leš pokojnog Đorđa nije bio na tom mestu u vreme kada su vršene pretrage terena, već da je lobanja naknadno doneta i tu ostavljena“.

Ovo je jedan od ključnih zaključaka Apelacionog suda u Beogradu, čije je rešenje sa obrazloženjem presude, u ponedeljak stiglo na adrese advokata oslobođene Marine Andrejić Srbislava Stojanovića i zamenika Višeg tužioca u Požarevcu Miroslava Vojinovića. Time je oslobađajuća presuda za Marinu Andrejić, majku ubijenog dečaka, postala pravosnažna.

Apelacioni sud je našao da nema dokaza da je Andrejićeva ubila sina, preinačio prvostepenu presudu kojom je bila osuđena na 20 godina zatvora i ukinuo joj pritvor u kome je bila gotovo dve godine, od avgusta 2010.

Okolnost da je nakon više od tri meseca od nestanka Đorđa pronađena njegova lobanja, kada se Marina uveliko nalazila u pritvoru, za sud ne dokazuje da ga je ona ubila. Pri tom, komisija veštaka Instituta za sudsku medicinu u svom nalazu je navela da se, s obzirom na nedostatak drugih delova tela, uzrok smrti Đorđa ne može ni ustanoviti, niti pretpostaviti, piše u obrazloženju presude, i navodi:

„Sama činjenica da je policija organizovala svakodnevne potrage na terenu sa velikim brojem ljudi i da leš pokojnog Đorđa nije pronađen, a da je nakon više od tri meseca pronađena samo njegova lobanja, takođe ne ide u prilog činjenici da je prvobitno priznavanje okrivljene istinito, jer da je okrivljena ostavila telo svog pokojnog sina Đorđa na način kako je to objasnila u svom prvobitnom priznavanju, sasvim je sigurno da bi ono bilo pronađeno“ navodi sud.

Na osnovu dokaza izvedenih pred Apelacionim sudom nije dokazano da je Andrejićeva nesumnjivo lišila života svog sina Đorđa, niti se sa nesumnjivom sigurnošću može utvrditi uzrok njegove smrti, navodi se u odluci suda.

Veštaci su na glavnom pretresu pred Apelacionim sudom istakli da se usled truležnih promena na lešu javljaju neprijatni mirisi koji se osećaju na velikom prostoru, i koje bi osetio svako ko bi prolazio blizu, naveo je sud.

Posle ove presude Marina Andrejić ima pravo da traži naknadu štete od države zbog neosnovanog boravka u pritvoru gotovo dve godine.

Andrejićeva je 3. jula puštena iz pritvora u kom je boravila od hapšenja, 25. jula 2010. godine, tri dana od nestanka njenog sina Đorđa.

Đorđe je nestao 22. jula, kada je sa majkom otišao na njivu van sela. Marina, koja od početka negira da je ubila dete, kući se vratila dva dana kasnije, ali bez sina, nakon čega je uhapšena.

Odšteta 7 miliona dinara?

„Pošto je presuda postala pravnosnažna, sada ćemo pokrenuti postupak da se Marini vrati starateljstvo nad maloletnom ćerkom, koja je nakon pritvaranja dodeljena na staranje njenoj svekrvi. Takođe, zbog nezakonitog pritvora od 700 dana, podnećemo odštetni zahtev Ministarstvu pravde, koje će potom odlučiti da li ga prihvata ili ne. Verujem da će odgovor biti pozitivan i da ćemo sve rešiti mimo suda, pa nema potrebe da se pokreće tužba i prave nepotrebni sudski troškovi“ kaže za „Novosti“ advokat Stojanović.

On nije hteo da govori o visini odštetnog zahteva, ali se pretpostavlja, prema važećem cenovniku za nezakonito pritvaranje, koji predviđa 10.000 dinara po jednom danu, da će ova odšteta iznositi oko 7.000.000 dinara.

Narednih dana, Marina treba da pokrene i proceduru za preuzimanje lobanje malog Đorđa, kako bi ona bila sahranjena, kao jedini deo njegovog tela koji je do danas pronađen. Lobanja se trenutno se nalazi u depou Višeg suda u Požarevcu i čeka na preuzimanje od strane porodice.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend