Lokalne vesti

Lokalna uprava ne želi projektno finansiranje medija?

Grad Požarevac ponovo je raspisao javnu nabavku za informisanje javnosti namenjen komercijalnim radio stanicama. Prethodna javna nabavka je obustavljena jer nijedna ponuda nije bila prihvatljiva. Dok se u Požarevcu još uvek plaća izveštavanje s manifestacija i skupova, u Vranju se finansiraju konkretni medijski projekti od opšteg interesa.

Boom 93 je na prethodnom konkursu pozvao grad Požarevac da raspiše javnu nabavku za sufinansiranje projekata u javnom informisanju, budući da istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavanje o pitanjima od javnog značaja već predstavlja ustavnu obavezu koju sredstva javnog obaveštavanja moraju da poštuju.  

Boom 93 je ukazao i da cilj javne nabavke ne može da bude uticaj na javna glasila, odnosno način na koji bi se ona obaveštavala o stvarima od interesa za javnost, budući da shodno odredbama Zakona o javnom informisanju, niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja.

Takođe, napomenuto je da bi grad u konkursu trebalo da obezbedi javnost postupka, jednake uslove za sve medije i prekine sa favorizovanjem I finansiranjem isključivo istih medija po ustaljenom principu koji se primenjuje godinama unazad.

Podsećamo, prethodna javna nabavka je propala je grad procenio da je ponuda Boom 93 od 12.000 dinara za informisanje na godišnjem nivou nije realna, dok drugi ponuđač HIT Radio nije ispunjavao tadašnje uslove u konkursnoj proceduri.

Trebalo bi napomenuti da u ponovo raspisanom konkursu grad nije prihvatio nijednu preporuku vezanu za način na koji bi trebalo da raspodeljuju budžetska sredstva za informisanje, već je dodatno snizio uslove koje bi komercijalne radio stanice trebalo da ispunjavaju, tako što je potreban broj zaposlenih prepolovio na minimum dva zaposlena izvršioca.

Dok se Požarevac za sufinansiranje medija još uvek opredeljuje po uslovno ekonomski najpovoljnijim ponudama, u Vranju su precizno definisana merila za izbor programa i projekata u javnom informisanju.

Tako su u merilima za izbor projekata u Vranju u prvom planu svakodnevna pitanja od opšteg interesa za građane, sadržaji o aktivnostima i merama koje se donose u cilju privlačenja investitora, kao i promocija kulturnih i turističkih programi od opšteg interesa.

Grad Požarevac s druge strane prepoznaje samo izveštavanje sa skupova, manifestacija i događaja od interesa za grad.

Način na koji se ocenjuje kvalitet izveštavanja u Požarevcu nije definisan, dok se u Vranju ocenjuje unapređenje proizvodnje i objavljivanja opštih informativnih i specijalizovanih medijskih sadržaja, unapređenje medijskog stvaralaštva i aktuelnost tema.

Fleksibilan sistem budžetskog finansiranja koji je zadržan u Požarevcu jedan je od primera kako se ugrožava ravnopravan tretman medija na tržištu i omogućava meka cenzura i sprečava razvoj slobodnih i nezavisnih medija. Istraživanja koja su sprovele pojedine medijske organizacije u EU pokazala su da se mehanizmi finansiranja medija iz budžeta u Srbiji koriste za indirektnu, „meku“ cenzuru koju je teško uočiti a čiji je cilj da se podstakne pozitivno izveštavanje o zvaničnicima i njihovim aktivnostima i kazne kritički nastrojeni mediji. Proizvoljna dodela budžetskih sredstava bez jasnih i merljivih kriterijuma, često bez javnih procedura i kontrole, ozbiljno ugrožava konkurenciju u ovoj oblasti, pokazala su istraživanja.

Uz sve navedeno trebalo bi podsetiti i na nedavnu izjavu izvestioca za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelka Kacina da ključno poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, neće biti otvoreno bez očiglednih reformi i promena na bolje u medijima.

Za proizvoljnog državnog finansiranja i komercijalnog oglašavanja u medijima neretko stoje i ministarstva i srpske političke stranke, rekao je između ostalog Kacin, što dovodi do „prijateljskog pristupa“ prema vlastima u takvim medijima, a kritički pristup izostaje.

Na skupu o medijskim slobodama i članstvu Srbije u EU koji je 1.aprila održan u Briselu, predstavnici Evropske komisije ukazali su i na nesprovođenje zakona i strategije u medijskoj sferi. Nadležni zvaničnik za medije u Evropskoj komisiji Andris Kesteris tada je ukazao da će se do prihvatljivog EU standarda u  nezavisnosti sredstava informisanja doći tek ukoliko se tri postojeća zakona i medijska strategija sprovedu opipljivo na delu.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

 

 


Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend