Lokalne vesti

Lokalni građanski pokret podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika zbog spalionice

Građanski pokret „Jasno i glasno“ iz Požarevca podneo je krivičnu prijavu ovlašćenom tužiocu protiv službenog lica, odnosno gradonačelnika zbog, kako se navodi na internet strani tog udruženja, protivpravne izgradnje i stavljanja u pogon objekata i postrojenja koja zagađuju životnu sredinu.

U javnoj objavi ovog pokreta navedeno je da su se za taj potez odlučili nakon što su dobili odgovor od gradske uprave po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja. U ovom pokretu smatraju da postoji krivično delo i odgovornost predstavnika Grada.

 

Podatke o tome da li su poštovane zakonske procedure (Zakon o upravljanju otpadom), u kojoj su fazi, kakva je priroda otpada koji će se na ovaj način eliminisati (opasni ili neopasni otpad), da li postoji studija o proceni uticaja na životnu sredinu, da li su predviđene mere zaštite u skladu sa direktivama i regulativom EU i druge informacije, lokalna samouprava i njeni predstavnici koji su u službi građana, bili su dužni da ih o tome upoznaju, smatraju u „Jasno i glasno“.

Pokret takođe smatra da je u dopisu po zahtevu odgovoreno samo na jedno od brojnih pitanja u vezi spalionice koje su postavili, da je na drugo pitanje naveden neprecizan i neupotrebljiv odgovor, kao i da se upućivanjem na nadležno ministarstvo za preostala pitanja implicitno potvrđuje da je reč o opasnom otpadu koji je u nadležnosti republike.

 „Jasno i glasno“ zaključuje da sve informacije o spalionici moraju da budu transparentne i dostupne građanima i najavljuje da će u narednom periodu preduzeti i druge aktivnosti po ovom pitanju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend