Lokalne vesti

Maturski ispit iz srpskog jezika

Učenici Osnovnih škola u Srbiji polagali su danas maturski ispit iz srpskog jezika.

Zanemarivanje pismenosti na maloj maturi izazvalo je veliku buru u stručnoj javnosti. Pojedini stručnjaci tvrde da će se na pitanja koja nisu pravopisna odgovarati isključivo zaokruživanjem, podvlačenjem i spajanjem.  Nekoliko učenika koje smo zatekli ispred škole pitali smo da li im je test bio težak i kakva su njihova očekivanja.

Većina budućih srednjoškolaca nam je rekla da nije bilo poteškoća, ali nekima su zadaci koji su bili na zaokruživanje zadavali muke veće muke, jer su se dvoumili. Kažu da se nadaju da će sa matematikom bolje proći. Bilo je malo tekstova, ali oni su po rečima jedne od učenica bili duži, pa im je trebalo malo više vremena za proveru.

Baš zato što je većina zadataka bila na zaokruživanje, učenicima i nije data prilika da pokažu svoju pismenost.

Dok testiranje traje i razgovor je zabranjen, a roditelji ne mogu da uđu u škole.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika počeo je u 10 sati i trajao je do podneva.Sutra se polaže ispit iz matematike, a prvi preliminarni rezultati će biti objavljeni 21.juna.

Rešenje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koje su đaci danas polagali na maloj maturi, zainteresovani nisu mogli da vide jer je sajt na internet adresi Ministarstva prosvete i nauke zbog preopterećenosti “pukao“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend