Lokalne vesti

Medicinskim sestrama od novembra najveće povećanje plata

Oko pola miliona zaposlenih u javnom sektoru može da očekuje više novca na svojim računima shodno povećanju koje su najavili iz Vlade Republike Srbije. Najveće povećanje očekuje medicinske sestre i tehničare, kojih u zdravstvenom sistemu ima oko 54.000, i to 15 odsto.

To znači da će se na njihovim računima naći po 6.200 dinara više. Plata medicinskih sestara razlikuje se od ustanove u kojoj rade, pa će sestre u bolnicama već krajem godine imati platu oko 47.500 dinara, umesto dosadašnjih 41.300. S druge strane one koje rade u intenzivnoj nezi imaće nešto veću platu, pa će im se na računima umesto 42.890, naći oko 49.323 dinara, dok će one koje rade u domovima zdravlja primati nesto više od 41.000.

Da li je povećanje plata dovoljno da medicinske sestre ostanu u Srbiji?

Kako je za Boom 93 ranije rekla Milica M. medicinska sestra koja se sprema da ode na rad u inostranstvo, pored malih plata, problem je i u obimu posla koji sestre obavljaju, a i pored najavljenog povećanja plata, one i dalje nisu srazmerne poslu koji sestre rade, naročito one u bolnicama.

S druge strane, ima i onih koje su zadovoljne povećanjem, jer kako ne mogu da ostave porodicu i nađu posao u inostranstvu, svako povećanje plate dobro dođe, jer u porodičnom budžetu uvek ima rupa koje treba zakrpiti.

Požarevačku bolnicu je do sada prema poslednjim podacima napustilo oko 24 radnika, ali je zato kako je ranije za Boom 93 rekao direktor Danko Nikolić u prošloj godini u bolnici je zaposleno 49 medicinskih tehničara, a ova praksa je nastavljena i u ovoj godini, pa su pored primljenih tehničara zaposlene i dve medicinske sestre koje su ove godine završile Medicinsku školu. Ovaj trend pokazuje da pored odlaska ima i stalnih dolazaka novih radnika u požarevačku bolnicu.

Zdravstveni radnici prvenstveno odlaze u Nemačku, jer je procedura za pronalazak posla lakša, a da li će najavljeno povećanje plata umanjiti migracije medicinskih sestara i tehničara, treba sačekati kraj godine za kada je povećanje i najavljeno.

Nešto manja povećanja mogu da očekuju lekari specijalisti, doktori medicine i stomatolozi. Njima će plate biti povećane za 10 odsto, tako da će doktor medicine umesto 69.884 primati 76.872 dinara.

Povećanje od devet odsto mogu da očekuju zaposleni u osnovnim i srednjim školama. Isto povećanje čeka zaposlene u visokom obrazovanju i vrtićima, a takođe na ovoj listi za povećanje od devet odsto su i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, BIA, zatim sudije i tužioci zaposleni u Sudu za organizovani kriminal, kao i u Tužilaštvu za ratne zločine, ali i oni koji rade u ustanovama socijalne zaštite i zaposleni u lokalnim samoupravama.

Najmanje povećanje, ono od osam odsto mogu da očekuju zaposleni u ministarstvu prosvete, pravde, kulture i ministarstvu za rad, ali i poreznici, carinici, nemedicinsko osoblje, zaposleni u RFZO, Fondu PIO, NSZ, ali i oni koji rade u Narodnoj skupštini.

Kako je najavljeno krajem godine jednokratnu pomoć će dobiti svi penzioneri u iznosu od 5.000 dinara, a nakon ovoga najstarije sugrađane očekuje povećanje penzija od 1. januara 2020. godine.  

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend